Preden se je lotil igralske kariere, je Peter Boyle tri leta preživel v samostanu, kjer je študiral. Kasneje je to obdobje opisal kot 'življenje v srednjem veku'. Foto:
Preden se je lotil igralske kariere, je Peter Boyle tri leta preživel v samostanu, kjer je študiral. Kasneje je to obdobje opisal kot 'življenje v srednjem veku'. Foto:
Ray Romano, Patricia Heaton, Peter Boyle, Brad Garrett in Madylin Sweeten na podelitvi emmyjev 2003
Nanizanka Vsi imajo radi Raymonda se je vrtela okrog bratov Raymonda in Roberta ter njunih družin, ki se nikakor nista mogli izviti iz krempljev svojih posesivnih staršev. Foto: EPA
Mladi Frankenstein
V Mladem Frankensteinu se je Boyle prelevil v križanca med zombijem in Fredom Astairom ter zaplesal celo step.
Dosjeji X: Clyde Bruckman's Final Repose
Peter Boyle je leta 1993 nastopil v enem delu Dosjejev X, naslovljenem Clyde Bruckman's Final Repose. V njem sta Mulder in Scully s pomočjo napovedovalca prihodnosti lovila serijskega morilca, ki je pobijal šarlatanske 'vidce'.

Z emmyjem nagrajeni igralec je v torek v New Yorku umrl za posledicami raka kostnega mozga in srčne bolezni; star je bil 71 let. Zdravje ga je zapuščalo že vrsto let: leta 1990 zaradi kapi šest mesecev ni mogel govoriti, a je okreval, se kmalu vrnil na delo in nato leta 1996 dobil svojega prvega emmyja - za epizodno vlogo v kultni nanizanki Dosjeji X. Istega leta se mu je sreča nasmehnila še enkrat: pristopil je k snemanju nove humoristične nanizanke Vsi imajo radi Raymonda, s pomočjo katere je postal naporni pater familias, ki je šel Ameriki z veseljem na živce. “Frank Barone je nadležen, a na simpatičen način,” je svoj lik leta 2001 v nekem intervjuju opisal Boyle.

Frank mu ni bil pisan na kožo
Ustvarjalec nanizanke Phil Rosenthal zatrjuje, da Peter Boyle niti najmanj ni bil podoben godrnjavemu Franku “in zato je njegov nastop še toliko bolj občudovanja vreden”. Igralec je leta 1999 na snemanju doživel še en infarkt, a si je tudi tokrat opomogel in se vrnil pred kamere, kjer je ostal vse do lanske, zadnje sezone nanizanke.

Ena najbolj priljubljenih nanizank devetdesetih
Maja 2005 si je zadnji del ogledalo rekordnih 32 milijonov Američanov, vsesplošno žalovanje za družino Barone pa se je na naslednji podelitvi emmyjev izrazilo v obliki kipca za najboljšo humoristično nanizanko. V devetih letih je bil Boyle kar petkrat nominiran za emmyja za najboljšo moško vlogo v humoristični nanizanki, a je več kot enkrat “izgubil” proti svojemu filmskemu sinu Robertu, torej Bradu Garrettu.

"Devet let sva preživela skupaj na snemanju Raymonda. V resnici je tako, kot da bi izgubila zakonca," je po igralčevi smrti izjavila Doris Roberts, ki je skoraj desetletje igrala (prav tako glasno in nadležno) Frankovo ženo Marie. "Prijatelja, ki je bil tako različen od svojega lika, bom močno pogrešala. Bil je izjemen igralec, gentleman, neverjetno inteligenten, načitan in ljubeč prijatelj."

Začel je kot poskočna pošast
Zanimiva je tudi vloga, ki je Boyla davnega leta 1974 potisnila v prvo igralsko ligo: v parodiji Mela Brooksa Mladi Frankenstein je odigral naslovno pošast, ki je rada plesala step. Vlogo je sprejel zato, ker se je bal, da se ga bodo za večno prijela podoba robatega, jeznega možaka iz delavskega razreda, kakršnega je igral v svojem prvem opaznejšem filmu Joe (1970). Na snemanju Mladega Frankensteina je Boyle spoznal tudi svojo kasnejšo ženo, novinarko Rolling Stona Loraine Alterman. Naj omenimo še, da je bil njuna poročna priča leta 1977 nihče drug kot John Lennon.

Manjše vloge v velikih filmih
Kdor je zares pozorno gledal, je Boyla lahko opazil tudi v kultnem Taksistu Martina Scorseseja, romantični komediji Medtem, ko si spal, drami Ples pošasti (igral je rasističnega očeta lika Billyja Boba Thorntona) in Malcomu X.