Paul Herman (1946–2022). Foto: AP
Paul Herman (1946–2022). Foto: AP

Njegov soigralec iz Sopranovih, Michael Imperioli, je vest o smrti potrdil na Instagramu. Vzrok pa za zdaj ni znan, poroča ameriška revija Variety.

"Paulie je bil izjemen fant," je zapisal Imperioli v svoji objavi na Instagramu. "Prvovrsten pripovedovalec zgodb in pripovedovalec ter hudičevo dober igralec. Dobri fantje, Bilo je nekoč v Ameriki, Irec in seveda Sopranovi so nekateri od vrhuncev. Paulie je zadnjih nekaj let živel za vogalom od mene in vesel sem, da sva preživela nekaj časa skupaj, preden nas je zapustil. Pogrešal ga bom. Veliko ljubezni do njegove družine, prijateljev in naše skupnosti igralcev in filmskih ustvarjalcev."

Igralec Tony Danza, ki je kot Herman izhajal iz četrti Brooklyn v New Yorku, je igralca označil za "enega največjih vseh časov. Bil je odličen igralec in odličen prijatelj."

Hermanova prva filmska vloga je bila v Dear Mr. Wonderful, komediji iz leta 1982, v kateri je igral ob Joeju Pesciju. V naslednjih dveh desetletjih se je pojavil v več odmevnih filmih, med katerimi so bili številni mafijski ali kriminalni filmi, kot so Bilo je nekoč v Ameriki, Škrlatna roža Kaira, The Cotton Club, Big, Krogle nad Broadwayem, Vročica in Mafijski blues. Imel je tudi gostujoče vloge v več televizijskih serijah, vključno s Pravičnikom in Miami Vice.

Bil je reden sodelavec Martina Scorseseja – prvič je sodeloval z režiserjem v športni drami Barva denarja iz leta 1986. Skozi leta se je pojavil v številnih drugih Scorsesejevih filmih, vključno z Zadnjo Kristusovo skušnjavo, Dobrimi fanti, Casinojem in Ircem. V zadnjem je zaigral mafijca Whispersa DiTullia, kar je bila njegova zadnja vloga na filmu.

Herman se je pojavil v petih epizodah Sopranovih kot Beansie, nekdanji preprodajalec mamil in sodelavec kriminalne družine DiMeo. Seriji se je pridružil v loku treh epizod v 2. sezoni in gostoval v 4. in 6. sezoni. V najbolj znanem prizoru je Beansieja napadel njegov nekdanji prijatelj Richie Aprile (David Proval), ki je vrgel vanj lonček kave in ga povozil z avtomobilom.

V seriji Priskledniki je upodobil Marvina, računovodjo glavnega junaka Vincea Chasea, ki ga je igral Adrian Grenier. Imel je tudi pomembne stranske vloge v filmih Za dežjem posije sonce in Ameriške prevare.

Skupaj z bratom Charliejem, baletnikom Mihailom Barišnikovim in nekaterimi drugimi v devetdesetih letih 20. stoletja vodil kavarno Columbus, ki je bila locirana nasproti Lincoln centra. Obiskovali so jo igralci, baletni plesalci, gangsterji in agenti FBI-ja, opisujejo tuji mediji.