Horst Tappert, bolj znan kot inšpektor Stephan Derrick, kot je bil leta 1977. Foto: MMC RTV SLO
Horst Tappert, bolj znan kot inšpektor Stephan Derrick, kot je bil leta 1977. Foto: MMC RTV SLO
Animirana različica inšpektorja, ki je do serije pristopila bolj satirično. Foto: MMC RTV SLO

Igralčeva vdova Ursula Tappert je povedala, da se je mož do pred kratkim še dobro počutil in bil poln zaupanja vase, v zadnjih dneh pa se mu je zdravstveno stanje nenadoma poslabšalo. Podrobnosti ni želela navesti.

Tappert je med letoma 1973 in 1997 v naslovni vlogi nastopil v skupaj 281 epizodah nadaljevanke nemške mreže ZDF. V javnosti se je s kolegom Fritzem Wepperjem, v seriji s svojim asistentom Harryjem Kleinom, pojavil še leta 2004, ko je predstavil animirani film "Derrick - dolžnost kliče", ki vedno resnega inšpektorja obravnava bolj satirično.

Pot igralca je sicer začel v gledališču, nastopal je v več nemških mestih, ob koncu 50. let pa je začel nastopati še na filmu in TV. Leta 1998 je prejel nemško medijsko nagrado bambi za življenjsko delo.

Serija zelo popularna tudi na Kitajskem
Zaradi njegove življenjske vloge je postal edini nemški igralec, ki je imel klube oboževalcev izven domovine, serijo pa so predvajali v več kot 100 državah, med drugim celo v sinhronizirani različici v Južnoafriški republiki med aparthaidom. Serija pa je bila zelo popularna tudi na Kitajskem, kjer je služila tudi za šolanje policajev pri iskanju in reševanju kriminalnih dejanj.

B. K.