Sprva se je studio filma Mož iz protja otepal, češ da je nerazumljiv in slab, in vztrajal tudi pri spremembi konca. Pozneje pa je v sicer izredno skrajšani različici vendarle znašel v kinematografih in kmalu dobil kultni status. Foto:
Sprva se je studio filma Mož iz protja otepal, češ da je nerazumljiv in slab, in vztrajal tudi pri spremembi konca. Pozneje pa je v sicer izredno skrajšani različici vendarle znašel v kinematografih in kmalu dobil kultni status. Foto:
The Wicker Man, Mož iz protja
Pred šestimi leti je Guardian Moža iz protja razglasil za četrti najboljši horor film vseh časov. The Wicker Man se na DVD-ju v Sloveniji dobi pod naslovom Krvava žetev. Foto: Promocijsko gradivo
Christopher Lee
Junija lani umrli Christopher Lee je Moža iz protja označil za svoj najljubši in najpomembnejši film. Foto: EPA

Film, ki ga je Hardy posnel leta 1973, je zgodba o policijskem naredniku Howieju (igra ga Edward Woodward), pobožnem kristjanu srednjih let, ki se odpravi na oddaljen otok Summerisle, da bi poiskal izginulo dekle. V svojem prvencu Možu iz protja je režiser uresničil nepresežen preplet detektivke in grozljivke, komedije in muzikala, alegorijo o spopadu dveh dogem, krščanstva in poganstva.

Hardy in scenarist Anthony Schaffer sta film Mož iz protja končala v neugodnih časih britanske kinematografije, v kateri s svojo glasnostjo, pisanimi kostumi, maskami in posmehovanjem krščanstvu nista naletela na posluh producentov in distributerjev. V kinematografih je na koncu film končal v precej skrajšani različici ("Rezali so ga kot salamo," se je nekoč spominjal režiser) in bil predvajan v omejeni distribuciji. Kljub maloštevilnemu občinstvu so ga ljubitelji grozljivk takoj posvojili in ga cenili kot enega najbolj edinstvenih filmov žanra. Celotna kopija filma je v kinematografe prišla z zamudo, leta 1979, ko je film v resnici že imel kultni status.

Neuresničena sklepna refleksija svojega prvega in najbolj znanega filma
Leta 2011 je Hardy posnel nadaljevanje filma z naslovom The Wicker Tree, o načrtovanju tretjega dela pa je govoril pred približno letom dni, kmalu po tem, ko se je poslovil Christopher Lee. "Vedno sem razmišljal o filmih, ki bi bili to, čemur sam pravim 'žanr Moža iz protja'. Čeprav je minilo veliko časa, mislim, da se bo oboževalcem zdelo vredno čakanja, zlasti ker so v zadnji film lahko vključeni na način, ki bi bil ob nastanku prvega dela pred 40 leti nepredstavljiv," je po poročanju BBC-ja razlagal julija lani. Kot je tedaj še pojasnil, si novega filma ni zamišljal v tradicionalnem smislu nadaljevanja zgodbe ali predzgodbe, ampak prej kot sklepno refleksijo tem, zaradi katerih je film postal klasika.

Mož iz protja je bil Hardyjev prvenec in pozneje je posnel samo še dva celovečerna filma. Režiserja se je ob slovesu spomnilo več predstavnikov filmskega sveta, med drugim Edgar Wright, ki je priznal, da svoje akcije Hot Fuzz brez vpliva Hardyjeve klasike nikoli ne bi uresničil.

Guardian ga je leta 2010 imenoval za četrti najboljši horor film vseh časov, Christopher Lee pa ga je cenil kot najboljši film, v katerem je igral. In teh ni bilo malo; eden najdejavnejših igralcev je namreč nastopil v več kot 200 filmih.