Cillian Murphy kot Oppenheimer v filmu svoji ljubimki Jean Tatlock citira verz iz hindujskega svetega teksta Bhagavad-Gita. Foto: IMDb
Cillian Murphy kot Oppenheimer v filmu svoji ljubimki Jean Tatlock citira verz iz hindujskega svetega teksta Bhagavad-Gita. Foto: IMDb

Nova hollywoodska uspešnica pripoveduje zgodbo J. Roberta Oppenheimerja, ameriškega fizika in "očeta atomske bombe", ki se je tudi v resničnosti učil sanskrt in je sveti tekst dobro poznal. V problematičnem spolnem prizoru Oppenheimer (Cillian Murphy) svoji ljubimki Jean Tatlock (Florence Pugh) šepne verz iz hindujske Bhagavad-Gite: "Zdaj sem postal smrt, uničevalec svetov." Gre za resnični citat, ki ga je slavni fizik izrekel, ko je bil priča prvi detonaciji jedrskega orožja.

700 verzov dolga Bhagavad-Gita, ki v dobesednem prevodu pomeni Božja beseda, je del indijskega epa Mahabharata in je sestavljena iz dialoga med princem Arjuno in božanskim Krišno na bojnem polju, ko se prvi spoprijema z moralno dilemo.

Ni pa bilo prvič, da je bil citat iz hindujskega svetega teksta uporabljen v hollywoodskem filmu; v Kubrickovem zadnjem delu Široko zaprte oči se je kot del glasbe pojavil prav v prizoru zloglasne orgije, vendar je bil pozneje zaradi množičnih protestov odstranjen.

Na Twitterju objavljeno pismo Nolanu
Indijski informacijski pooblaščenec Udaj Makurkar je v odprtem pismu režiserju zapisal, da je prizor v Oppenheimerju "neposreden napad na verska prepričanja milijarde strpnih hindujcev" in da se obenem skoraj zdi kot del "večje zarote protihindujskih sil", poroča The Guardian.

Film je centralni odbor za certificiranje filmov v Indiji označil kot U/A, kar pomeni priporočilo ogleda mlajših od 12 let pod nadzorom staršev, ni pa to prvi film, ki je v najbolj naseljeni državi na svetu sprožil takšno ogorčenje; podobno je doživela koprodukcija BBC-ja in Netflixa A Suitable Boy, v Amazonovi seriji Tandav pa so bili celo prisiljeni izbrisati nekatere prizore, ki jih je vlada označila za "žalitev hindujskih bogov in urada predsednika vlade". Kritiki trdijo, da se verska nestrpnost povečuje, odkar je leta 2014 na oblast prišla hindujska nacionalistična vlada premierja Narendre Modija.