Filip Robar Dorin je na Univerzi v Ljubljani študiral filozofijo in primerjalno književnost, na Columbia Collegeu v Chicagu pa je diplomiral iz filmske in televizijske režije ter scenaristike. Foto: Kino Šiška
Filip Robar Dorin je na Univerzi v Ljubljani študiral filozofijo in primerjalno književnost, na Columbia Collegeu v Chicagu pa je diplomiral iz filmske in televizijske režije ter scenaristike. Foto: Kino Šiška
Filip Robar Dorin, Goran Vojnović in Franci Zajc
Robar Dorin je na letošnjem FSF-ju pomagal podeljevati odličja nagrajencem v preostalih kategorijah. Foto: Agencija Giedon

11. in 12. oktobra bo Katedrala Kina Šiška gostila retrospektivo Filipa Robarja Dorina, ustvarjalca, ki se zavzema za družbeno, politično in etično angažiran film, kot filmar pa izhaja iz načela ustvarjanja z najnižjimi mogočimi stroški.

Oba dneva bodo filmi predvajani "v parih", en kratki in nato še en daljši. V ponedeljek bodo na sporedu Xenia na gostovanju (13') in Striptih (85') ob 17.00, Posebna šola (13') in Rogenrol (85') ob 19.00, Prve počitnice kmetijca Mikulaša (13') in Ovni in mamuti (92') ob 21.00 ter Ristanc (12') in Veter se požvižga (105') ob 23.00.

Drugi dan bo tempo prav tako naporen: načrtovane so projekcije Ristanc (12') in Opre Roma (90') ob 17.00, Pogled stvari (13') in Aven čhavora (90') ob 19.00, Si videl (25'), Opera mobile (25') ter Nebo nad Ženavljami ali dan, ko nam je Evropa padla na glavo (55') ob 21.00 in naposled še polnočna predstava Veter v mreži (105') ob 23.00.

"Inovator, ki je prepletal poteze igranega in dokumentarnega filma, še preden je to postala prevladujoča oblika filmskega izraza. Raziskovalec, predan odkrivanju prezrtih družbenih skupin in manjšin," je svojo izbiro utemeljila strokovna žirija za izbor nagrajenca Metoda Badjure. "Avtor, čigar portreti velikih zgodovinskih gibanj in osebnosti slovenske kulture odkrivajo njihove zastrte poteze. Neupogljiv ustvarjalec, ki je že v osemdesetih ustanovil neodvisno produkcijsko skupino ter napovedal kasnejši razvoj slovenske neodvisne filmske produkcije. Direktor Filmskega sklada, ki je stal in do zadnjega ostal na strani filmarjev in slovenskega filma. (...) Umetnik, ki je dosegel, da je postal film eden od vrhuncev slovenske kulture."

Široka paleta nagrad
V letih 1998-2002 je bil Robar Dorin direktor Filmskega sklada Republike Slovenije - javnega sklada. Od tedaj deluje kot samostojni filmski ustvarjalec in publicist. Za film Opre Roma je prejel Trdinovo nagrado in veliko nagrado mesta Beograd, za Ovne in mamute je bil nagrajen z zlato areno na festivalu jugoslovanskega filma v Pulju in grand-prix na festivalu v Mannheimu. Za igrani celovečerni film Veter v mreži so mu podelili nagrado Prešernovega sklada, zlato areno v Pulju in Badjurovo nagrado za najboljši film. Njegov televizijski film Striptih je bil nagrajen z viktorjem revije Stop za najboljše igrano televizijsko delo. Za dokumentarno-igrani filmski esej Maša za moje ustreljene je na festivalu San Gio' v Veroni prejel nagrado publike, na festivalu DokMa v Mariboru pa posebno priznanje za film Veter se požvižga.