Ko bi bili vsi predsedniki tako pogumni, pošteni in postavni kot Harrison Ford v Ugrabitvi ... Foto:
Ko bi bili vsi predsedniki tako pogumni, pošteni in postavni kot Harrison Ford v Ugrabitvi ... Foto:
Morgan Freeman, Deep Impact (1998)
Deset let pred Obamo je Beli hiši na platnu vladal Morgan Freeman.

Harrison Ford, v filmu Ugrabitev iz leta 1997 je igral predsednika, ki se lastnoročno spopade z ugrabitelji predsedniškega letala, se je znašel na vrhu seznama izmišljenih filmskih predsednikov, ki bi jih Američani najraje videli na čelu svoje države, je pokazala anketa spletne strani Moviefone.com.
Ford je dobil 24 odstotkov glasov, za njim pa se je s 16 odstotki znašel Morgan Freeman kot (temnopolti) predsednik, ki mora rešiti človešto pred kometom, drvečim proti Zemlji v filmu Deep Impact (1998).

Pred Obamo je bil Freeman
Freeman je tudi eden redkih Afroameričanov, ki so prevzeli vlogo predsednika na platnu, kar Hollywood morda postavlja korak pred zgodovinsko zmago Baracka Obame na letošnjih volitvah. "Ne vem, če lahko rečemo, da je Morgan Freeman utrl pot Obami, a gotovo mu to ni škodilo," je povedal urednik Moviefonea Scott Robson, ki dodaja, da gledalci očitno iščejo vrhovnega poveljnika, ki dejansko pride in - poveljuje.

Michael Douglas kot ovdoveli predsednik, ki išče ljubezen v Ameriškem predsedniku (1995), je s 15 odstotki na tretjem mestu, Bill Pullman, ki se je v Dnevu neodvisnosti (1996) spopadel z vesoljci, pa mu sledi z 12 odstotki. Na petem je Kevin Kline v filmu Dave (1993).

V raziskavi na strani Moviefone.com, ki je potekala med 23. septembrom in 21. oktobrom, je sodelovalo več kot 1,1 milijona ljudi.
Deseterico med tistimi filmskimi predsedniki, ki bi jih gledalci volili v resničnem življenju, zaokrožujejo Dennis Quaid v Ameriških sanjah (2006), Bruce Greenwood v filmu Zaklad pozabljenih: Knjiga skrivnosti (2003), James Cromwell v Vsoti vseh strahov (2002), Jack Nicholson v filmu Mars napada (1996) in Jeff Bridges v Kandidatu (2000).

A. K.