Snemanje filma, ki ga sofinancirata Slovenski filmski center (SFC) in Screen Australia, poteka v okolici in predmestjih Melbourna. Film finančno podpirata tudi Film Victoria in RTV Slovenija, pri razvoju pa sodelujeta Torino Film Lab in Cannes Cinéfondation Residence, so sporočili s SFC-ja.

Loti Kovačič upodablja 10-letno dekletce z imenom Moja. Foto: SFC
Loti Kovačič upodablja 10-letno dekletce z imenom Moja. Foto: SFC

V celovečercu Moja Vesna po nenadni smrti matere 10-letna deklica Moja (Loti Kovačič) nepričakovano prevzame vlogo odraslega v svoji razdrobljeni priseljenski družini, ki živi v predmestju Melbourna. Prizadeva si pobotati težavno nosečo sestro Vesno (Mackenzie Mazur) in neutolažljivega očeta Miloša (Gregor Baković).

Mackenzie Mazur je mlada ameriško-avstralska igralka poljskih korenin, ki si je vlogo prislužila z izjemnim nastopom na avdiciji. Za vlogo Vesne se uči slovenščine pri slovenskem gledališkem strokovnjaku. Loti Kovačič pa je amaterska igralka, ki so jo izbrali na podlagi množičnega poziva med slovensko-avstralsko skupnostjo.

Gregor Baković v vlogi očeta Miloša. Foto: SFC
Gregor Baković v vlogi očeta Miloša. Foto: SFC

Gregor Baković je prejemnik številnih nagrad, sicer redno zaposlen v SNG-ju Drama Ljubljana. Igral je v več kot sedemdesetih gledaliških igrah in velja za enega izmed najbolj uveljavljenih igralcev v Sloveniji, ki je med drugim igral tudi v filmih Ekspres, Ekspres (1997), Sladke Sanje (2001), Odgrobadogroba (2005), 9:06 (2009) in drugih.

Mirando, mamo Mojine najboljše prijateljice Danger, igra priznana avstralska igralka Claudia Karvan. Prvo vlogo je odigrala v filmu režiserke Gillian Armstrong Plima (1987), v katerem je nastopila tudi Judy Davis. Igrala je tudi v serijah Bump, Love My Way, The Secret Life of Us in Puberty Blues.

V filmu Moja Vesna so vlogo prav tako 10-letne deklice Danger zaupali Flori Feldman, ki se je igralski zasedbi pridružila po uspešni sezoni nastopanja v gledališču Malthouse, kjer je nastopala v predstavi Solaris. Igro je režiral Matthew Lutton, v glavnih vlogah pa so nastopali Keegan Joyce, Leanna Walsman in Hugo Weaving.

Sorodna novica Popotnica je zalegla: film Srečno, Orlo! je prejel že četrto nagrado

Uspehi kratkometražnega prvenca
Kratki film scenaristke in režiserke Sare Kern iz leta 2016 Srečno, Orlo! je premiero doživel na 73. beneškem filmskem festivalu, prikazan pa je bil tudi na mednarodnih filmskih festivalih v Torontu, Chicagu in Seattlu. Kratkometražec je prejel tudi Štigličev pogled za režijo, nagrado podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.

Kot so sporočili s SFC-ja, so v ekipi filma Moja Vesna tudi slovenski snemalec Lev Predan Kowarski, direktorica filma Rachel Forbes, vodja snemanja Ira Cecić, pomočnik režije Andy Pante, scenografka Maddison Haywood in kostumografinja Ellen Stanistreet. Producenti filma so Rok Biček iz Cvinger filma ter Gal Greenspan in Sharlene George iz avstralske produkcijske hiše Sweetshop & Green.

Moja Vesna je celovečerni prvenec režiserke in scenaristke Sare Kern (1989). Foto: SFC
Moja Vesna je celovečerni prvenec režiserke in scenaristke Sare Kern (1989). Foto: SFC

Premiera napovedana za prihodnje leto
Ustanovitelj Cvinger filma Biček je povedal: "Zelo smo hvaležni avstralskim in slovenskim kolegom, ki so omogočili prvo slovensko-avstralsko koprodukcijo v Melbournu. Zanimivo bo opazovati ponovno sodelovanje med režiserko Saro Kern in slovenskim snemalcem Levom Predanom Kowarskim pri ustvarjanju nove mojstrovine v Avstraliji."

Eden od direktorjev Sweetshop & Green Gal Greenspan je dejal, da gre za zelo nadarjeno in enkratno filmsko ustvarjalko, ki ji je v zadnjih nekaj letih uspelo ustvariti neverjeten svet s scenarijem ter filmsko in igralsko ekipo filma Moja Vesna. Dodal je, da jih veseli, da bodo leta 2022 lahko predstavili njen prvi celovečerec. Izvršna direktorica agencije Film Victoria Caroline Pitcher pa je med drugim dejala, da je prefinjeni scenarij Sare Kern za celovečerni prvenec takoj navdušil njihovo ekipo za razvoj, so še sporočili s SFC-ja.