Plesni film Saša Podgorška se dogaja pod zemljo. Foto: Filmski sklad RS
Plesni film Saša Podgorška se dogaja pod zemljo. Foto: Filmski sklad RS
Prizor iz filma Odgrobadogroba
Filme v Rotterdamu predstavljajo v 12 sekcijah. Foto: Željko Stevanić
George Clooney
Festival bo sklenil film Lahko noč in srečno. Foto: EPA
Prizor iz filma Očetova vrnitev domov
Za osrednje nagrade festivala se poteguje 14 filmov. Foto: IFFR

Za plesni film režiserja Saša Podgorška Kaj boš počel, ko boš prišel ven od tu?, ki so ga slovenski javnosti premierno predstavili 17. januarja, bo predvajanje v Rotterdamu tudi njegova evropska premiera, medtem ko je film Jana Cvitkoviča Odgrobadogroba lani že gostoval na številnih festivalih, na katerih je prejel tudi več nagrad.

Mladi, inovativni, neodvisni
Festival v Rotterdamu bo potekal do 1. februarja, na Nizozemskem pa si bodo lahko ogledali skupno 92 premier celovečernih filmov, ki so jih organizatorji razdelili na 53 svetovnih premier, 19 mednarodnih in 20 evropskih premier. Kot poudarja tudi direktorica festivala Sandra den Hamer, je festival v 35. izdaji, osredotočen na mlade, inovativne in neodvisne fimske ustvarjalce z vsega sveta. V festivalskem programu so zbrali nove filme, vrhunce filmskega leta in spregledane filmske mojstrovine (po mnenju festivalskih selektorjev), ki so jih razporedili v ducat sekcij.

Tudi Clooneyjev Lahko noč in srečno
Festival je odprl film Nagasakija Šuničija Srce, ki bije v temi, sklenil pa ga bo film Georgea Clooneyja Lahko noč in srečno. Med filmi, ki jih bodo na festivalu premierno predstavili, bodo poleg Podgorškovega filma tudi film Raula Ruiza Klimt, v katerem režiser predstavlja svoje videnje avstrijskega umetnika Gustava Klimta, ki ga je upodobil John Malkovich, Mohamed Al Djaradji se predstavlja s celovečernim prvencem Sanje, ki nas popelje v Bagdad, med eksperimentalnimi in avantgardnimi filmarji pa irganizatorji poudarjajo predvsem Chrisa Petita (in njegov film Unrequited Love) in Borisa Lehmana (Tentatives de se decrire).

Osrednja sekcija: 14 filmov
Za festivalske nagrade, tigre, se poteguje 14 filmov, ki so jih ustvarili režiserji Josh Appignanesi (film Pesem vseh pesmi; VB), Alexis Dos Santos (Lepilo; Argentina), Robert Edwards (Dežela slepih; VB/ZDA), Sepideh Farsi (Pogled; Iran/Francija), Gahité Fofana (Zgodaj zjutraj; Francija/Gvajana); Franck Guerin (Poletni dan; Francija), Han Džje (Hoja na divji strani; Kitajska), Anna Kazejak -Dawid, Jan Komasa, Maciej Migas (Oda radosti; Poljska), Isaki Lacuesta (Legenda o času; Španija), David Lammers (Severna svetloba; Nizozemska), Claudia Llosa (Madeinusa; Peru/Španija), Manuel Nieto Zas (Pasje zavetišče; mednarodna koprodukcija), Kelly Reichardt (Staro veselje; ZDA) in Jing Ljang (Očetova vrnitev domov; Kitajska).