Predzgodbo Gospodarja prstanov je Tolkien napisal v knjigi Hobit, v kateri popisuje prigode Frodovega strica Bilba. Foto:
Predzgodbo Gospodarja prstanov je Tolkien napisal v knjigi Hobit, v kateri popisuje prigode Frodovega strica Bilba. Foto:
Peter Jackson
Režijo bi moral sprva prevzeti Guillermo Del Toro, a kot kaže, bo zgodbo o majhnih hobitih vseeno znova posnel Peter Jackson. Foto: EPA
Sam Neill
Igralec Sam Neill meni, da se politika ne bi smela vmešavati v že tako zaostreno situacijo. Foto: EPA

V prepir med producenti filma oziroma filmov (kot je znano, bo predzgodba Gospodarja prstanov povedana v dveh naslovih) in sindikatom igralcev se je vpletel premier Nove Zelandije John Key, ki skuša najti rešitev ter preprečiti, da bi Peter Jackson snemanje prestavil v drugo državo. Oglasil se je tudi novozelandski igralec Sam Neill, ki ga poznamo iz filmov, kot sta Jurski park in Klavir, ki pravi: "Zadnje, kar potrebujemo, je, da se situacija spolitizira."

Preplah je očitno povzročilo Jacksonovo opozorilo, da bo, če se nesoglasja glede filmov ne bodo razrešila, prisiljen film posneti drugje. Režiser, ki je prav v tej deželi posnel filmsko različico Tolkienovega Gospodarja prstanov, je prepričan, da je v ozadju spora poskus novozelandskega igralskega ceha, da razširi svoj vpliv v novozelandski industriji.
Premier je na začetku tedna izjavil, da bi bil zelo zaskrbljen, če bi film zapustil Novo Zelandijo. "Razen v primeru poskusov umiritve situacije bi morali naši politiki umolkniti," je še prepričan Neill, ki meni, da bi se moralo nesoglasje rešiti prijateljsko. "Preveč je jeze in histerije in prav nič ne pomaga, če kup ljudi kriči z vseh strani," razmišlja igralec. "Ni težko. S stiskom rok ob skodelici čaja bi se moralo to urediti," še dodaja.
Peter Jackson, ki je s trilogijo Gospodar prstanov osvojil 17 oskarjev, naj bi se pred kratkim sešel z ministrom za gospodarski razvoj Gerryjem Brownleejem in ministrom za kulturo Chrisom Finlaysom.
Finančne rešitve še ni
Po filmskem uspehu pogumnih hobitov, ki so Srednji svet rešili gotove pogube, se že nekaj let pripravlja teren, da bi posneli zgodbo prav o teh majhnih, sicer za potovanja in pustolovščine ne prav zagretih bitij (izjema sta seveda Bilbo in Frodo) iz Šajerske. Projekt, ki bo širši od Tolikienove knjige Hobit, pravzaprav čaka še na zeleno luč finančno oslabljenih hollywoodskih studiev. Sprva so si za režijskim krmilom zaželeli Guillerma Del Tora (Favnov labirint), a je po njegovem odhodu - prav zaradi neskončnega zavlačevanja - k projektu znova intenzivneje pristopil Jackson.