Diane Kruger s partnerjem Normanom Reedusom na canskem festivalu leta 2022. Foto: EPA
Diane Kruger s partnerjem Normanom Reedusom na canskem festivalu leta 2022. Foto: EPA

"Diane Kruger je ena najbolj vsestranskih filmskih igralk, ki se vedno popolnoma vživi v svoje vloge in zna svojim likom dati globino," je sporočil umetniški direktor festivala Christian Jungen. "Poleg svoje močne karizme poseduje redko zmožnost, da z enigmatično avro, ki se ji ni mogoče upreti, očara občinstvo. Kot njena vzornica Romy Schneider se je tudi Kruger uveljavila v Franciji, deželi avtorskega filma, kjer je dosegla izjemen ugled in je zelo cenjena zvezdnica. Enako zanimiva in uspešna pa je v Hollywoodu, kjer je navduševala v blockbusterjih, kot sta Troja in Neslavne barabe," je še dodal.

47-letni igralki bodo nagrado izročili 2. oktobra v sklopu festivala. Tam bo promovirala svoj najnovejši film Visions. V trilerju francoskega režiserja Yanna Gozlana igra poročeno pilotko, ki se ji življenje obrne na glavo, ko sreča starega ljubimca.

Kot Bridget von Hammersmark v Neslavnih barabah. Foto: IMDb
Kot Bridget von Hammersmark v Neslavnih barabah. Foto: IMDb

Igralko, za katero velja, da je med režiserji posebej iskana tudi zaradi svojega izjemnega znanja tujih jezikov, nekateri označujejo za igralskega kameleona. Čeprav je sama pred časom v nekem intervjuju dajala, da ji pogosto namenjajo zelo podobne vloge, povezane predvsem s temami o obdobju nacizma.

V karieri je igrala like številnih narodnosti, videli pa smo jo tako v velikih spektaklih kot intimnih dramah. Posebej odmevna je bila njena vloga v filmu Obupana režiserja Fatiha Akina. Za vlogo, ki so jo kritiki hvalili kot eno njenih boljših interpretacij, je leta 2017 v Cannesu prejela nagrado za najboljšo igralko. Leto pozneje pa je komorna drama o ženski, ki v terorističnem napadu izgubi moža in majhnega sina, prejela zlati globus za najboljši tujejezični film.

V Obupani je odigrala eno svojih najbolj hvaljenih vlog. Foto: Kinodvor
V Obupani je odigrala eno svojih najbolj hvaljenih vlog. Foto: Kinodvor

Igralka se je Zürichu zahvalila za to čudovito priznanje. "Ponosna sem in v čast mi je, da sem del seznama občudovanja rednih dobitnikov nagrade." Nagrado zlato oko so v preteklosti med drugim prejeli Eddie Redmayne, Iris Berben, Kristen Stewart, Jake Gyllenhaal, John Malkovich, Helen Hunt in Olivia Colman. Filmski festival v Zürichu bo potekal med 28. septembrom in 8. oktobrom.