Russell in Glen se spoznata v gejevskem klubu in se zapleteta v aferico za eno noč - ki pa se kmalu razvije v nekaj več. Foto: IMDb
Russell in Glen se spoznata v gejevskem klubu in se zapleteta v aferico za eno noč - ki pa se kmalu razvije v nekaj več. Foto: IMDb
Dansko dekle
Tudi film Dansko dekle se je škofovski konferenci zdel "neprimeren", a njegove distribucije ni ustavljala. Morda zato, ker bi to pritegnilo še toliko več pozornosti? Foto: Karantanija Cinemas

Weekend v režiji Andrewa Haigha, ki so ga v Veliki Britaniji predvajali že leta 2011, je pretekli konec tedna v Italiji doživel najvišje povprečje gledanosti (na število platen), je poročala revija Variety. Samo slavna kinodvorana Quattro Fontane je denimo s filmom zaslužila 16 tisoč evrov.

Film je za italijanski trg odkupila distribucijska hiša Teodora Film, ki je sklenila "izkoristiti" zanimanje za Andrewa Haigha, ki je v letošnji sezoni nagrad nase opozoril z dramo 45 let. Komisija za filmske evaluacije italijanske škofovske konference je Weekend označila kot "nepriporočljiv, neuporaben in nespodoben".

Cerkev ima v lasti dvorane, namenjene neodvisnim filmom
Taka razsodba je bila kriva, da je bil film omejen na predvajanje na zgolj desetih filmskih platnih - čeprav je uradno italijansko cenzorsko telo presodilo, da je primeren za vse gledalce nad 14 let. Cerkev ima namreč v lasti več kot 1.100 italijanskih kinematografov, ki so posvečeni neodvisnemu in umetniškemu filmu.

Predsednik podjetja Teodora je prejšnji teden v povezavi s tem Cerkev obtožil homofobije. "Nobenega drugega razloga ne morem videti, razen težav s homofobijo v Cerkvi," je komentiral za tiskovno agencijo AFP. "Odločili so se, da je film nesprejemljiv in da bi ga bilo treba cenzurirati, zato so uporabili svojo moč, da bi paralizirali distribucijo."

"V normalnih okoliščinah bi tak film predvajala večina artkinematografov," je še dodal Cesare Petrillo. "Tako pa obstajajo cele regije in velika mesta, na primer Firence, Bergamo in Padova, kjer filma sploh nismo mogli predvajati. In edini razlog je to, da sta osrednja lika v filmu geja."

Klub je bil sporen, V žarišču malo manj
Katoliška cerkev ima v Italiji močan vpliv na mrežo artkina; njihovo lastništvo kinematografov sega še v čase, ko so lokalni duhovniki odločali, kateri filmi so primerni za njihovo faro in kateri ne. Vseeno pa je Weekend eden izmed redkih filmov, ki so jih očitno uspešno blokirali: tudi drama o transspolni umetnici Dansko dekle je denimo dobila oznako "neprimernosti", medtem ko je bil z oskarjem nagrajeni film V žarišču, ki tematizira spolne zlorabe otrok pod okriljem RKC, etiketiran kot "kompleksen", nista pa bila motena pri distribuciji.

Weekend je "šele" drugi film v zadnjem času, ki je dobil veto v dvoranah v lasti Cerkve: podobna usoda je dočakala Klub, čilsko dramo o upokojenih duhovnikih, krivih spolne zlorabe.