Predvsem scenaristi TV-serij radi navržejo kaj v smislu: 'Če bi bil Dickens danes še živ, bi pisal za ... (vstavi ime njihove serije)' V tem primeru bo to celo nekako res. Foto:
Predvsem scenaristi TV-serij radi navržejo kaj v smislu: 'Če bi bil Dickens danes še živ, bi pisal za ... (vstavi ime njihove serije)' V tem primeru bo to celo nekako res. Foto:
Velika pričakovanja
V filmu Alfonsa Cuaróna iz leta 1998 ji je bilo ime Ms. Dinsmoor, v vsem njenem veličastnem propadu pa jo je upodobila Anne Bancroft.
Charles Dickens
Dickens je na stvaren, realističen in humoren način opisoval razmere svoje dobe, še posebej nižjih slojev. Njegova najpomembnejša dela so David Copperfield, Oliver Twist, Nicholas Nickleby, Pusta hiša in Velika pričakovanja.

Gospodična Havisham, ekscentrična samotarka z zlomljenim srcem, ki se je v svojo razpadajočo palačo zaprla na dan, ko jo je ženin zapustil pred oltarjem, ni le tisti "vzvod", ki v romanu Velika pričakovanja sproži ljubezensko zgodbo bodočega slikarja Pipa in aristokratske lepotice Estelle, ampak tudi eden najmarkantnejših likov britanske literature. In čeprav si jo najlažje predstavljamo kot staro, ovenelo veščo (v romanu je opisana kot "križanec med voščeno lutko in okostnjakom s premikajočimi se očmi"), je v Dickensovih opazkah mogoče najti zaznamek, da je šele nekje v petdesetih letih - in tukaj vstopita kar naenkrat v tekmovalni položaj potisnjeni igralki.

Helena Bonham Carter bo gospodično Havisham igrala v celovečercu, ki ga bo po scenariju Davida Nichollsa posnel Mike Newell (v kinodvorane prihaja naslednje leto), Gillian Anderson, ki se je tako ali tako najbolj spomnimo z malih zaslonov, pa ostaja pri televiziji: drama v treh delih naj bi se na malih zaslonih znašla že okrog božiča.

Fiennes bo spet zlobec
Delitev vlog v obeh ekipah prinaša še nekaj primerjav: pobegli zapornik Magwitch bo v televizijski produkciji Ralph Fiennes, na velikem platnu pa Ray Winstone. Glavna vloga slikarja Pipa, ki ga je v filmu iz leta 1998 upodobil Ethan Hawke, bo šla v prvem primeru Douglasu Boothu, v drugem pa Jeremyju Irvinu.

S tem se brisanje prahu z Dickensovega opusa seveda ne bo končalo: za naslednje leto se pripravlja kriminalna serija Twisted (zaplet Oliverja Twista bo v sodoben kontekst prestavila pisateljica kriminalk Martina Cole). Isti roman bo dobil še 3D-priredbo, v kateri se bo Oliver s prijatelji podil po strehah londonskih hiš.

Tako 45-letna Bonham Carterjeva (ki te dni s svojim možem in seveda Johnnyjem Deppom snema gotsko pravljico Dark Shadows) kot 42-letna Gillian Anderson sta, denimo, mlajši od Martite Hunt, ki je "njun" lik igrala v prvi filmski upodobitvi romana, izvrstnem filmu iz leta 1946 z Alecom Guinessom na čelu. "Zelo lahko si je predstavljati Velika pričakovanja s Heleno Bonham Carter, ker so ji izrazite, idiosinkratične vloge pisane na kožo - in gospodična Havisham ni nič, če ne zelo posebna. Gillian Anderson ima po drugi strani zelo močan čustveni register. To, da je v obeh primerih vlogo dobila mlajša igralka, vse skupaj dela neznansko zanimivo," je optimističen Adrian Wootton, eden izmed koordinatorjev z Dickensom povezanega programa za leto 2012.

Bodo upali iti tja, kamor si Dickens ni?
Bralcem se seveda že zdaj postavlja še eno vprašanje. Dickens je v prvotni različici zgodbo pustil brez "srečnega konca" (Pip sicer sreča Estello, ki naposled le ni postala ledena kraljica, v katero jo je skušala vzgojiti gospodična Havisham, a ni nobenega namiga na to, da ju čaka skupna prihodnost) in šele prijatelji so ga prepričali, naj vse skupaj spremeni v nekaj bolj spravljivega. Obstaja torej kakšna možnost, da si bo katera izmed novih produkcij upala narediti to, česar si Dickens ni, in vrniti mračen, manj "komercialen" konec?