Film, v izvirniku naslovljen I Know What You Did Last Summer, je ameriški slasher iz leta 1997. Foto: IMDb
Film, v izvirniku naslovljen I Know What You Did Last Summer, je ameriški slasher iz leta 1997. Foto: IMDb

V ponedeljek je vir za portal Complex potrdil, da je projekt trenutno v zgodnji fazi razvoja.

Izvirnik je nastal po romanu pisateljice Lois Duncan, na velika platna pa je prišel leta 1997. Zgodba sledi štirim prijateljem, ki jih poveže tragična nesreča v času zadnjega poletja pred odhodom na fakulteto. Po prekrokani noči povozijo pešca in odločijo se, da bodo truplo odvrgli v morje. A ponovno se srečajo, ko ugotovijo, da jih v njihovem majhnem obmorskem mestu zalezuje manijak s kavljem. Ta trdi, da ve, kaj so zakrivili.

Film je bil velika uspešnica, obudil je navdušenje do žanra slasher (film “mesarjenja”) in ni pripeljal le do nadaljevanja, temveč tudi pomagal zagnati igralsko kariero štirih popkulturnih ikon devetdesetih let prejšnjega stoletja – Hewitt, Prinzea, Sarah Michelle Gellar in Ryana Phillippa.

Režiral ga je Jim Gillespie, napisal Kevin Williamson, v njem pa igrajo Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe in Freddie Prinze Jr. Foto: IMDb
Režiral ga je Jim Gillespie, napisal Kevin Williamson, v njem pa igrajo Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe in Freddie Prinze Jr. Foto: IMDb

Kot je ta teden poročal portal Deadline, je producent Sony vključil režiserko serije Do Revenge, obenem pa poudarjajo, da to ni zgolj ponovni zagon filma, temveč bo namesto tega ubral pot, ki so jo pred kratkim ubrali Krik in druge franšize. Ti nadaljujejo zgodbo z znanimi obrazi, hkrati pa občinstvu predstavljajo nabor novih likov, poroča portal Complex. Tako bi privabili oboževalce stare šole, obenem pa dodali sveže obraze za ponovni zagon serije.

Drug pomemben dejavnik naj bi bil prav nedavni uspeh serije Do Revenge, ki je bila hvaljena zaradi referenc na filme iz poznih 90. let, kot je film Podle igre. Zamisel za razširitev izhaja iz ideje režiserke ter tudi pisateljice Leah McKendrick. Tako Freddie Prinze Jr. kot Jennifer Love Hewitt naj bi se "pogovarjala" o vrnitvi v vloge Raya Bronsona in Julie James.

Navdušenje za film je dobilo zagon po uspehu novega Krika, petega po vrsti, ki je postal velika uspešnica in prinesel v kinoblagajne nepričakovane zneske. Mimogrede, naslednji mesec bo v kinematografe prišel tudi najnovejši, šesti Krik. Oba kultna filma, Krik in Vem, kaj ste zakrivili lansko poletje, je napisal Kevin Williamson, ki je nato napisal in/ali produciral tudi več novih delov Krika, vendar se ni nikoli vrnil k franšizi Vem, kaj ste zakrivili lansko poletje.

Foto: IMDb
Foto: IMDb

Nadaljevanje filma je bilo sicer v kinih leta 1998. Tretji film, ki je bil le televizijski, je imel premiero leta 2006. Pred kratkim je bila zgodba iz filma preoblikovana tudi v serijo za Prime Video, a je doživela le eno sezono.