Robin Hood je bil prvi Disneyjev film po Bambiju (1942), v katerem ni bilo nobenih ljudi, le živali. Razlika med njima je bila v tem, da so bile živali v Robinu Hoodu antropomorfne, vedle so se kot ljudje.
Robin Hood je bil prvi Disneyjev film po Bambiju (1942), v katerem ni bilo nobenih ljudi, le živali. Razlika med njima je bila v tem, da so bile živali v Robinu Hoodu antropomorfne, vedle so se kot ljudje. "Klasičnih" živali v zgodbi ni bilo. Foto: IMDb

Novi film, ki bo dostopen samo prek platforme za vsebine na zahtevo Disney+, bo režiral Carlos López Estrada, za zdaj znan predvsem po drami Blindspotting (2018); režiral je tudi videospot za singel Billie Eilish When the Party's Over. Scenarij bo napisala Kari Granlund, ki je pod Disneyjevo okrilje pred kratkim stopila že kot scenaristka priredbe Dame in potepuha.

Krono princa Johna so Disneyevi animatorji oblikovali po zgledu krone, ki jo je nosil Henrik II v drami Becket (1964). Foto: IMDb
Krono princa Johna so Disneyevi animatorji oblikovali po zgledu krone, ki jo je nosil Henrik II v drami Becket (1964). Foto: IMDb

Disney je v zadnjem času "posodobil" že Damo in potepuha, Levjega kralja in Aladina, tik pred vrati pa sta še Mulan (distribucijo je spotaknila globalna pandemija) in Mala morska deklica.

Robin Hood iz leta 1973 je bil komična, glasbena reinterpretacija slavne zgodbe. Vse osrednje like so upodobile antropomorfne živali: Robin, junak na čelu boja proti nerazumnim davkom, je bil zvit lisjak, njegov pajdaš Mali John je bil zajeten medved, menih Tuck jazbec, zlobni princ John pa lev, ki je rad sesal svoj krempelj (glas mu je posodil Peter Ustinov!) Nottinghamski šerif je bil seveda volk (v prvih osnutkih še kozel, a so ga raje zamenjali za bolj arhetipsko ponazoritev zla), Marian pa lisička.

Do filma je imela kritiška stroka skozi desetletja zelo različna stališča, a neizpodbitno dejstvo je, da se je animirani Robin Hood zasidral med gledalci. Pesem Love je bila nominirana za oskarja, še ena, Oo De Lally, pa je v panteonu Disneyjevih najbolj prepoznavnih. Film, ki ga je režiral Wolfgang Reitherman, je imel petmilijonski proračun in kar 32-milijonski zaslužek v kinodvoranah.

Tudi nova različica filma bo muzikal, v katerem bodo nastopale živali, le da tokrat to pač ne bo klasična animacija, ampak hibrid igranega filma in računalniške animacije, kakršnih se v zadnjih letih navajamo. Vse potrebne pogodbe so bile menda sklenjene še pred začetkom karantene, a je projekt še v zelo zgodnji fazi predprodukcije, poroča The Hollywood Reporter.

Disney+ in porodni krči v Evropi
Disney+ je od prejšnjega meseca, približno leto dni po uradnem začetku obratovanja, dostopen tudi na nekaterih evropskih trgih (med njimi ni Slovenije). Nekateri gledalci se sicer že pritožujejo, da je prvih 20 sezon nanizanke Simpsonovi "skoraj negledljivih". Originalno so bile namreč predvajane v razmerju slike 4:3, ki pa ga je Disney+ zdaj "raztegnil" na širokozaslonsko razmerje 16:9. To pomeni, da so "iz kadra" izpadli številni štosi, ki se zgodijo v ozadju slike.