Takole je Marko v Davosu v Švici pred slabim letom pometel s konkurenco najboljših deskarjev prostega sloga na svetu. Foto: EPA
Takole je Marko v Davosu v Švici pred slabim letom pometel s konkurenco najboljših deskarjev prostega sloga na svetu. Foto: EPA

Mislim, da je to zelo velika čast zame. Obenem pa mi je bil film zanimiv nov izziv, saj sem bil postavljen v vlogo, ki je nisem vajen, v vlogo igralca.

Marko Grilc
Ula Furlan je Marka spoznala že v vrtcu, potem pa se zelo dolgo nista videla. Njune poti so se spet prekrižale v dolgih preplesanih nočeh, nato pa je prišlo sodelovanje pred kamero. Foto: Grilomentary

Mislim, da je Marko odličen športnik, zabaven, pozitiven in karizmatičen, dobra družba! Po mojem sva se nekako energetsko 'poštekala'.

Ula Furlan
Marko Grilc pravi, da mu je v čast, da so o njem posneli film. Na snemanju se je zelo zabaval, vloga pa ni bila preveč zahtevna, saj je igral samega sebe. Foto: Cankarjev dom

Marka neprestano skrbi, ali bo vse dovolj kul in kako bo to sprejela 'scena'. Verjetno zato, ker imam jaz včasih obute usnjene čevlje in srajco zatlačeno za pas.

Domen Smerdel - Steven

Marko Grilc je na snowboarderskem prizorišču že dolgo in je med vsemi slovenskimi deskarji prostega sloga daleč najuspešnejši tudi v svetovnem merilu. Od naslovov mladinskega svetovnega prvaka preko nastopov v visokoproračunskih deskarskih filmih do zmage na najbolj legendarnem tekmovanju nasploh – Air & Style v Innsbrucku je doživljal vzpone in padce, si nabiral izkušnje in se krepil kot športnik in človek.

Zvezdniško življenje se ga je dotaknilo in potegnilo v svoj vrtinec, a v sebi je vedno ostal le "Grilo iz BS-a", ki gleda le naprej, energijo pa usmerja v nove projekte in izzive, so v izjavi za javnost zapisali ustvarjalci filma Grilomentary, športnega dokumentarca o deskarju na snegu Marku Grilcu. Premiera bo drevi ob 21.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Celoten izkupiček od prodaje vstopnic, ki so že pošle, bo namenjen fundaciji Wings For Life.

Marka bodo gledalci v filmu spoznali skozi obveznosti in peripetije enega dneva, noči in jutra, sproti pa bodo izvedeli vse o njegovi karieri poklicnega deskarja. V filmu se prepletajo strogo dokumentarni in igrani prizori, ki pa v celoti sledijo resničnim dogodkom in likom. Med drugim v vlogi mične švicarske novinarke nastopa Ula Furlan.

Kako je prišlo do njenega sodelovanja v projektu Grilomentary? "Mislim, da sva z Markom hodila v isti vrtec. Meni se zdi. Potem pa se nisva videla več dolgo, dolgo časa. Lansko ali pa predlansko poletje, čas, ko je Marko mogoče vsaj za trenutek več v Sloveniji, pa so naju noge parkrat zanesle v isti klub, na isto plesišče. Potem so nanesle tudi besede, par dobrih razpotegnjenih žurov. In tu smo ... Mislim, da je Marko odličen športnik, zabaven, pozitiven in karizmatičen, dobra družba! Po mojem sva se nekako energetsko 'poštekala'," pravi igralka.

Kaj pa Ula in sneg? Se tudi sama kdaj spusti po zasneženih strminah? "Sva z vsakim letom boljša prijatelja. Od precej preplašenega navdušenja nad svojim rojstnodnevnim darilom pred nekaj leti, ko me je doma v velikem paketu doletela snežna deska, do tega, da zdaj preizkušam vzpone s sidrom, na krogcih, sedežnicah, leve in desne zavoje, pritiskam na prstke in petke, se peljem še bolj vzporedno s klancem ... ampak bo."

Snemanja dokumentarnega filma o Grilcu se je za avstrijsko produkcijsko hišo Red Bull Media House lotila slovenska ekipa Bazamedia 2.1, z režiserjem in scenaristom Domnom Smerdelom za krmilom. Steven, kot ga kličejo prijatelji, se je izziva lotil nekoliko drugače in se žanrsko bolj kot portretu približal resničnostnemu konceptu.

Kako je režiserju uspelo v filmu ohraniti pravo razmerje med zaigranim in dokumentarnim? Bo film deloval kot pravi Markov portret ali bo fikcija prevladala? "Morda je naravnost in pristnost, ki so jo do zdaj opazili vsi, ki so film lahko videli, posledica tega, da so fantje in punce igrali sami sebe. Seveda pa smo lahko uspešno sodelovali tudi zato, ker se vsi skupaj poznamo že nekaj časa, zato ni bilo težav pri navezovanju stikov. Prepričan sem, da so tudi nastopajoči vsaj približno vedeli, v kaj se spuščajo. Mislim, da bodo gledalci v filmu spoznali Marka precej intimno in dobili nek vpogled v življenjski slog, ki ga trenutno živi skupaj s prijatelji. Zagotovo se mi zdi to bolj zanimivo. Vsekako bolj kot kronološki pregled njegovih uspehov z Markovimi komentarji," pravi režiser.

Večina igranih prizorov je bila posneta junija na različnih lokacijah v Ljubljani, pojasnjuje. "Temu so sledile dooolge počitnice, nato pa smo v jesenskih dneh posneli še zimske prizore na ledeniku Dachstein. Morda je zanimivo to, da smo prizor, v katerem se Marko vozi v avtomobilu, snemali na dveh popolnoma različnih lokacijah, z zamikom enega meseca, v dveh različnih avtomobilih," še dodaja Smerdel.

Vemo, da je Marko odličen športnik. Kako pa se je izkazal kot igralec? "Marka neprestano skrbi, ali bo vse dovolj kul in kako bo to sprejela 'scena'. Verjetno zato, ker imam jaz včasih obute usnjene čevlje in srajco zatlačeno za pas. Morda sem najbolj ponosen na to, da sem ga ob snemanju spremnega besedila v enem dnevu naučil brati. Naj razložim: z ljudmi, ki niso igralci, mi je zelo enostavno delati pred kamero, ko morajo zaigrati sami sebe, na primer reagirati v nekem dialogu. Ko pa nekoga brez izkušenj postaviš pred besedilo, pa čeprav si ga je napisal sam, se stvari malce zapletejo. Marko je potreboval kar nekaj časa in obkroževanja, da je poudaril prave besede in bil na koncu celo presenečen, kako naravno je vse skupaj izpadlo," je še razkril režiser.

Za Marka je tovrsten projekt popolnoma nov izziv. Sodeloval je sicer že pri več velikih športnih filmih, a takrat je šlo predvsem za snemanje športne akcije, njegov del pa je predstavljal le košček v celem filmu. Kakšni so njegovi občutki ob prihajajočem filmu o Marku Grilcu? "Mislim, da je to zelo velika čast zame. Obenem pa je bil film zanimiv nov izziv, saj sem bil postavljen v vlogo, ki je nisem vajen, v vlogo igralca. A moja vloga je bila res enostavna, glede na to, da sem moral igrati samega sebe."

Kako so se na novico o filmu odzvali njegovi kolegi iz sveta snowboardinga? Je bilo kaj zavisti? "Mislim da ne, predvsem jih vse zanima, kako bo videti vse skupaj. Bližnje prijatelje in deskarje pa sem vključil v film in imajo v njem svoje prizore," pravi Marko in dodaja, da je bilo snemanje izjemno zabavno, saj je bilo veliko smeha. Kako bi občutek pred premiero primerjal z občutkom pred velikimi deskarskimi tekmami? "Trema, to je najzabavnejši del. A trema pred premiero ni nič v primerjavi s tremo pred veliko tekmo. Najhuje, kar se lahko zgodi, je, da ljudem film ne bo všeč. Ko pa se zbudim pred tekmo, kot je Air & Style, pa je prva misel, da moram danes pravzaprav tvegati svoje zdravje, če hočem priti do dobrega rezultata."

Bo po premieri filma postal zvezdnik? "Mislim, da ne bom nikoli tako prepoznaven v Sloveniji, da bi se lahko reklo, da sem res zvezda. Velikokrat pa se mi zgodi, da se ljudem zdim poznan, vendar ne vedo, kam sodim. Tako me je pred dnevi nagovoril taksist, ki sem se mu zdel znan. Nato me je vprašal, ali sem iz Šiške ..."

Spodaj si oglejte napovednik za športni dokumentarec Grilomentary.

Mislim, da je to zelo velika čast zame. Obenem pa mi je bil film zanimiv nov izziv, saj sem bil postavljen v vlogo, ki je nisem vajen, v vlogo igralca.

Marko Grilc

Mislim, da je Marko odličen športnik, zabaven, pozitiven in karizmatičen, dobra družba! Po mojem sva se nekako energetsko 'poštekala'.

Ula Furlan

Marka neprestano skrbi, ali bo vse dovolj kul in kako bo to sprejela 'scena'. Verjetno zato, ker imam jaz včasih obute usnjene čevlje in srajco zatlačeno za pas.

Domen Smerdel - Steven