Ministrica za kulturo Majda Širca meni, da mora biti institucija, ki se ukvarja s filmom, samostojna služba s samostojno notranjo politiko. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica za kulturo Majda Širca meni, da mora biti institucija, ki se ukvarja s filmom, samostojna služba s samostojno notranjo politiko. Foto: MMC RTV SLO
Filmski sklad
Javna agencija bo pravni naslednik Filmskega sklada RS. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah ministrice za kulturo Majde Širca so se za statusno obliko agencije odločili, ker so želeli ohraniti avtonomijo institucije. Ministrici pa se predlog, da bi sklad prešel pod okrilje države oziroma ministrstva za kulturo, ne zdi smiseln. Kot je pojasnila po seji vlade, nikjer na svetu filmske institucije ne delujejo pod okriljem države. Tudi sama meni, da mora biti institucija, ki se ukvarja s filmom, samostojna služba s samostojno notranjo politiko.
"RTV že danes največji kinematograf"
Produkcijski sektor so po Širčinih besedah okrepili še z dvema finančnima viroma. Poleg proračunskih sredstev zakon o Slovenskem filmskem centru predvideva tudi sredstva iz dela RTV-prispevka in deleža drugih komercialnih televizij. Zakon namreč televizije poziva, da izvedejo javni razpis in iz deleža, ki je predviden iz zakona, posnamejo filme, je še pojasnila ministrica. Po njeni oceni je RTV že danes največji kinematograf, kinematografi pa so tudi druge televizijske hiše.
Kot pravni naslednik Filmskega sklada
Zakon naj bi uredil spodbujanje razvoja in ustvarjalnosti na celotnem področju filmske, avdiovizualne in kinematografske dejavnosti. Agencija bo pravni naslednik Filmskega sklada RS, njene glavne naloge pa bodo izvajanje nacionalnega kulturnega programa v delu, ki se nanaša na filmsko in avdiovizualno dejavnost, odločanje o izbiri projektov s področja filmske in avdiovizualne dejavnosti, spodbujanje razvoja tehnologij na omenjenem področju, sodelovanje z interesnimi organizacijami s področja dela agencije ter evropskimi in mednarodnimi filmskimi ustanovami.
Prav tako bodo med naloge agencije zapisani promocija in eksploatacija filmskih projektov, vključno s trženjem filmskih lokacij, spodbujanje razvoja in izobraževanja za filmsko in avdiovizualno področje ter nadzor izvajanja financiranja slovenske filmske produkcije zunajproračunskih financerjev v Sloveniji, je zapisano v vladnih gradivih.