Tomo Križnar je, medtem ko je upornikom različnih frakcij SLA-ja predstavljal slovensko mirovniško pobudo, s kamero snemal pogovore z glavnimi voditelji upornikov, begunci in s civilnim prebivalstvom. Foto: Agencija GiEDON
Tomo Križnar je, medtem ko je upornikom različnih frakcij SLA-ja predstavljal slovensko mirovniško pobudo, s kamero snemal pogovore z glavnimi voditelji upornikov, begunci in s civilnim prebivalstvom. Foto: Agencija GiEDON
Tomo Križnar in Maje Weiss, Dar Fur
Film je bil povabljen tudi na festival Amnesty International Film Festival v Washington D.C., sarajevski filmski festival, Bahamas International film in festivala v Južni Afriki in Italiji. Foto: Agencija GiEDON

Film, ki se je pred kratkim predstavil na 24. filmskem festivalu v Varšavi, je podobno kot že v Cannesu na gledalce, ki so napolnili dve kinodvorani, deloval šokantno. Posledica tega je bila, da se je poljski Amnesty International takoj zavzel za prikaz filma v poljskem parlamentu, prikazali ga bodo v novembru, ko bo na Poljsko prišel tudi Suleiman Jammous, humanitarni koordinator Minawijeve Sudanske osvobodilne vojske.

Tudi Poljaki se pridružujejo
"Poljaki so pokazali, da so za krivice, ki so jih v svoji zgodovini tudi sami doživeli, zelo občutljivi," je ob novici, da bo film 'prišel' tudi v poljski parlament, povedal Tomo Križnar in še dodal, da se želijo Poljaki aktivirati in pomagati preprečiti civilizacijsko katastrofo v Darfurju.

Uradna slovenska premiera filma bo v torek, 21. oktobra, v ljubljanskem Kinodvoru, film pa bo sodeloval na bližajočem se Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Vojna za vodo je prvi film o Darfurju, ki javnosti predstavlja razmišljanja in dogajanja med uporniki pred in po podpisu mirovnega sporazuma med sudansko vlado in edinim podpisnikom, samooklicanim voditeljem SLA-ja (Sudan Liberation Army) Minni Arcuo Minawijem 5. maja 2006 v Abudji v Nigeriji. Sporazum je bil zgolj politična farsa, s katero so si nekateri voditelji oprali roke pred domačo in svetovno javnostjo, tri dni po njem pa nadaljevali genocid.

Z glasbo Tomaža Pengova in Chrisa Eckmana
Film, ki je nastal v koprodukciji s TV Slovenijo in finančno pomočjo Filmskega sklada RS-ja, prikazuje Križnarjevo afriško mirovno misijo v Darfurju od februarja do septembra 2006, ko je bil Križnar med drugim tudi zaprt v Sudanu in obtožen vohunstva. Pri filmu sta sodelovala še montažer Peter Braatz in Chris Eckman, ki je ustvaril glasbeno podlago za film, naslovno skladbo Jebel Marri pa je napisal Tomaž Pengov.

V podporo Dar Furju v začetku novembra bo v ljubljanski Festivalni dvorani humanitarni koncert, na katerem bodo poleg afriških glasbenikov in plesalcev med drugimi nastopili tudi Terra Folk, Vlado Kreslin, Fake Orchestra, Pero Lovšin, Gal in Severa Gjurin, Chris Eckman, Oko, Langa in Tomaž Pengov.