V celovečercu bo v glavni vlogi zaigrala Tilda Swinton, poroča Variety. To bo peto režijsko-igralsko sodelovanje Andersona in Tilde Swinton po filmih The French Dispatch, Otok psov, Grand Budapest Hotel in Kraljestvo vzhajajoče lune.

Wes Anderson, mojster umetelnih scenografij in pastelnih barvnih lestvic. Foto: EPA
Wes Anderson, mojster umetelnih scenografij in pastelnih barvnih lestvic. Foto: EPA

"Čeprav film snemajo v Španiji, se ne dogaja v Španiji," je namignila Tilda Swinton. Anderson pa še ni pripravljen deliti nobenih podrobnosti o novem filmu. Projekt naj bi snemali v Rimu, a so ga preselili v Španijo na začetku leta. V mestecu Chinchón, ki leži jugovzhodno od Madrida, so se v zadnjih dveh mesecih pojavili seti, ki spominjajo na puščavsko pokrajino, a film verjetno ni vestern, poroča El Pais.

Po prvem poročanju časnika El Pais naj bi Anderson film snemal v Madridu. Francisco Javier Martínez, župan Chinchóna, je v izjavi za časopis dejal, da se je Anderson pravzaprav odločil za snemanje pri njih in da je "za to mesto zelo pomemben." Župan je Andersona celo povabil na snemanje v lokalni kinematograf, če bi se tako odločil.

Sorodna novica Okroglih 60 let Tilde Swinton, kraljice filmskih preobrazb

Ameriški režiser Anderson od filma Kraljestvo vzhajajoče lune, kar je bilo leta 2012, ni posnel filma v ZDA. Anderson živi v Parizu in v tem slogu imajo vsi njegovi nedavni filmi "močne evropske okuse", piše Variety.

Sorodna novica Kraljestvo vzhajajoče lune: ko se resničnost zazdi kot domišljija

"Ljubezensko pismo novinarjem"
Andersonov film The French Dispatch naj bi že lani predvajali v Cannesu, a je vse propadlo po odpovedi festivala zaradi pandemije. Uradni povzetek film opisuje kot "ljubezensko pismo novinarjem v postojanki ameriškega časopisa v Parizu 20. stoletja" in sledi zgodbi o skupini ameriških novinarjev, ki v 20. stoletju v izmišljenem francoskem mestu Ennui-sur-Blasé (nekaj takega kot Zdolgočasenost na apatiji) pišejo o politiki, kulturi in ljudeh za časopis The French Dispatch.

Sorodna novica Wes Anderson se vrača z "ljubezenskim pismom novinarjem"

Film bo zaznamoval Andersonovo vrnitev na filmski festival v Cannesu prvič po odprtju festivala z njegovim za oskarja nominiranim celovečercem Kraljestvo vzhajajoče lune leta 2012. V komediji bodo nastopili zvezdniki, ki redno sodelujejo z Andersonom Bill Murray, že omenjena Tilda Swinton, Owen Wilson, Frances McDormand, Adrien Brody in Lea Seydoux, pa tudi Benicio del Toro, Saoirse Ronan, Elizabeth Moss in Timothée Chalamet.

"Zgodbe ni preprosto razložiti," je o premieri v Cannesu dejal Anderson. "[Gre za] ameriškega novinarja s sedežem v Franciji, ki ustvarja svojo revijo. To je bolj portret tega človeka, tega novinarja, ki se bori, da bi napisal, kar hoče. To ni film o svobodi tiska, ko pa govorite o novinarjih, govorite tudi o tem, kaj se dogaja v resničnem svetu," njegove besede povzema IndieWire.