Foto: IMDb
Foto: IMDb

Film v produkciji platforme Apple, ki ga režira Antoine Fuqua (Dan za trening), bi v resnici moral v kinematografe priti že prej v letu 2022, a ga je studio začasno arhiviral, ko je Will Smith po letošnjih Oskarjih dobil status persone non grate. Zaradi škandala je bilo to morda malo spregledano, a Will Smith je na tisti "usodni" večer po klofuti osvojil oskarja za najboljšega igralca (za biografsko teniško dramo Kralj Richard).

Drama Emancipation, ki ima po neuradnih podatkih 120-milijonski proračun, je resnična življenjska zgodba sužnja, ki je v šestdesetih letih 19. stoletja pobegnil s plantaže v Louisiani, se prebil proti severu in se pridružil vojski Severa. V filmu nastopajo še Ben Foster, Steven Ogg in Charmaine Bingwa.

Prvi uradni napovednik za film je bil objavljen danes, nova pa je tudi informacija, da je kinematografska premiera napovedana za 2. december (na Applovo platformo pa teden dni pozneje).

"Will Smith je super tip," je Fuqua komentiral za filmski blog Deadline. "Skupaj sva preživela par let, ko smo snemali ta film. Krasna oseba je, čudovit partner in v tem filmu je bil sijajen. Chris Rock je dober tip, tudi njega poznam ... Upam, da se jima bo izšlo kot prijateljema in da bomo lahko to vsi pustili za seboj."

Ne mara eksploatacije suženjske teme
Will Smith, ki je sicer med drugim znan po tem, da ni hotel glavne vloge v Tarantinovem Djangu brez okovov, je imel tudi v povezavi z Emancipation zadržke – češ da bi raje kot v zgodbah o suženjstvu nastopal v zgodbah "o črnski odličnosti". "Ampak to je bila zgodba o ljubezni in o moči črnske ljubezni," je povedal o Emancipation. "S tem pa lahko najdem skupni jezik. Posneti smo hoteli film o tem, kako nas črnska ljubezen naredi nepremagljive."

Svet opravičila kar noče sprejeti
Smith je sicer že v juliju objavil videoopravičilo za incident na Oskarjih in izrazil svoje "globoko obžalovanje". Rock se je temu videu sicer pozneje posmehnil, češ da je Will na njem "videti kot talec". Tudi javnomnenjske ankete so pokazale, da je Smithova priljubljenost po klofuti utrpela "velik in zelo strm padec". Akademija mu je vabilo na svoje prireditve odrekla za deset let, članstvo pa je vrnil sam od sebe.

Kar pa seveda ne pomeni, da za nagrado ne more biti nominiran. Trenutno se v povezavi z glavno moško vlogo sicer šušlja predvsem o Brendanu Fraserju (The Whale) in o Colinu Farrellu (The Banshees of Inisherin). Applu je na lanskih Oskarjih tudi uspel veliki met: njihova nizkoproračunska družinska drama o skupnosti gluhih, CODA, je postala najboljši film leta.