Otok v Ljubljani bo zatem še večkrat na sporedu junija, septembra in oktobra.

V Kitajki Godard pripoveduje zgodbo o petih mladih aktivistih, ki v pariškem stanovanju ustanovijo maoistično celico, nato pa se prepirajo, kako izpeljati teroristično dejanje. Film, ki je opredeljen kot
V Kitajki Godard pripoveduje zgodbo o petih mladih aktivistih, ki v pariškem stanovanju ustanovijo maoistično celico, nato pa se prepirajo, kako izpeljati teroristično dejanje. Film, ki je opredeljen kot "politična dokufikcija", je ohlapno zasnovan po romanu Besi Fjodorja Dostojevskega; leta 1967 je dobil veliko nagrado žirije na beneškem filmskem festivalu. Foto: Kinodvor

Otok v Ljubljani je v Kinodvoru odprla klasika filmskega velikana Jeana-Luca Godarda Kitajka, sledil ji je dokumentarec o življenju senegalskega političnega aktivista Omarja Blondina Diopa z naslovom Samo en gib režiserja Vincenta Meessena. Samo en gib je obenem svobodna priredba Godardovega filma: Omar Blondin Diop je bil namreč edini resnični maoistični študent v izvirnem filmu (o maoističnih revolucionarjih); v novi, posodobljeni različici postane glavni lik.

V nedeljo bo v Kinodvoru na sporedu Kinobalonova projekcija filma Pot, ki se je bo udeležil tudi režiser filma Tobias Wiemann. V torek, 12. junija, bo na vrsti mnogoplasten filmski portret Gvineje Na pokopališču filma v režiji Thierna Souleymana Dialla, ki mu bo sledilo odprtje Kinodvorišča z najnovejšim filmom Abderrahmaneja Sissakoja, skrivnostnim raziskovanjem ljubezni in svobode, Črni čaj.

V septembru in oktobru bodo na platnu Kinodvora sledili še filmi Tukaj (Bas Devos), El eco (Tatiana Huezo), Bežna srečanja kot uvodni film retrospektive filmov Kire Muratove, ki se bo odvrtela v Slovenski kinoteki, Potreti duhov (Kleber Mendonca Filho), Eureka režiserja Lisandra Alonsa, v sodelovanju s Festivalom migrantskega filma pa tudi Stari Hrast (Ken Loach).

Filipinski velikan neodvisnega filma, Lav Diaz, zastopan z novim celovečercem
Otok bo ta torek v Ljubljani osvetlil tudi platno Slovenske kinoteke z najnovejšim celovečercem filipinskega režiserja in kinootoškega prijatelja Lava Diaza, Temeljne resnice jezera.

V petek, 14. junija, bo dokumentarni film Vzhodna fronta, ki ga podpisujeta Vitalij Manskij (tudi avtor dokumentarca Putinove priče) in Evhen Titarenko, gledalcem odprl surov pogled na vzhodno bojno linijo aktualne rusko-ukrajinske vojne.

V oktobru se bo v Kinoteki zgodila retrospektiva filmov svojstvene in pogosto prezrte avtorice Kire Muratove, ki jo Slovenska kinoteka pripravlja v sodelovanju s Kino Otokom in Kinodvorom.

Novi film Lava Diaza, Temeljne resnice jezera, traja skoraj štiri ure, tematizira pa morijo in laži, ki jih je v filipinsko družbo vnesel predsednik Rodrigo Duterte z vojno proti mamilom. Foto: Slovenska kinoteka
Novi film Lava Diaza, Temeljne resnice jezera, traja skoraj štiri ure, tematizira pa morijo in laži, ki jih je v filipinsko družbo vnesel predsednik Rodrigo Duterte z vojno proti mamilom. Foto: Slovenska kinoteka

Glavnina festivalskega dogajanja 20. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok - Isola Cinema bo sicer potekala v Izoli med 5. in 9. junijem, projekcije pa bodo potekale tudi v artkinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu.

Ob 20-letnici pogled v preteklost
Kot je že na novinarski konferenci v Ljubljani povedala direktorica festivala Tanja Hladnik, so se pri oblikovanju letošnjega filmskega, strokovnega in družabnega programa na različne načine ozrli v preteklost. Tako so na festival pripeljali filme tistih avtorjev, ki so se na Kino Otoku že predstavili v preteklosti.

Na letošnjem festivalu bodo skupaj prikazali 121 filmov, od tega 44 celovečernih.