Rembrandt je zaslovel kot mojster slikanja svetlobe in sence; obvladovanje igre svetlobe pomeni nadaljevanje izročila Michelangela Merisija Caravaggia. Foto:
Rembrandt je zaslovel kot mojster slikanja svetlobe in sence; obvladovanje igre svetlobe pomeni nadaljevanje izročila Michelangela Merisija Caravaggia. Foto:
Martin Freeman

u začel snemati nov film o življenju nizozemskega slikarja Rembrandta.

Greenaway je snemanje začel kar in medias res - s prizorom smrti slikarjeve soproge Saskije, ki jo bo v filmu upodobila Eva Birthistle. Vlogo genija baročnega slikarstva je britanski režiser namenil svojemu sonarodnjaku, Martinu Freemanu, film pa bo vse prej kot suhoparen dokumentarec. Greenway obljublja klasično biografijo z elementi kriminalistične preiskave in z osupljivim obratom, kakršnega se ne bi sramoval niti Dan Brown. Krivci za umor, okrog katerega se zapleta film, so po po režiserjevem mnenju "ujeti" na eni največjih Rembrandtovih mojstrovin, platnu Nočna straža iz leta 1642, ki prikazuje četo amsterdamskih strelcev s kapitanom Cocquom.

Del prizorov bodo v 35 dneh posneli v filmskih studiih v Vroclavu, nato pa bodo delo nadaljevali v valižanski pokrajini. Britansko-kanadsko-poljsko-nizozemska koprodukcija bo producente stala okoli pet milijonov evrov, premierno pa jo bodo prikazali na prihodnjem filmskem festivalu v Cannesu.

"Trpeči umetnik" ni zgolj fraza
64-letni Peter Greenaway živi v Amsterdamu, rojstnem mestu velikega slikarja, ki bi letos praznoval okroglih 400 let. Film bo poleg zgodbe o umoru tudi prikaz enega najtežjih obdobij v Rembrandtovem življenju, v katerem je umetnik izgubil tri otroke in ženo. Režiser bo osvetlil okoliščine, v katerih je nastajalo eno najpomembnejših likovnih del 17. stoletja, scenarij pa se dotakne tudi posledic, ki jih je imelo za slikarjevo življenje dokončanje Nočne straže.