Fawlty Towers so na BBC-ju predvajali med letoma 1975 in 1979. Foto: IMDb
Fawlty Towers so na BBC-ju predvajali med letoma 1975 in 1979. Foto: IMDb

V epizodi iz leta 1975 Basil Fawlty v hotelu najavi, naj nemškim gostom "ne omenjajo vojne", Major pa uporablja zelo žaljiv jezik o skupini zahodnoindijskih igralcev kriketa, poroča BBC.

Igralec in ustvarjalec serije John Cleese je potezo BBC-ja označil za "neumno". V pogovoru za časnik The Age je povedal, da je epizoda očitno kritika rasističnih stališč. "Ena izmed stvari, ki sem se jih naučil iz zadnjih 180 let, je, da imajo ljudje zelo različne smisle za humor," je dejal.

"Nekateri izmed njih razumejo, da če nekomu, iz kogar se želite norčevati, v usta položite neumne besede, ne izražate njihovih pogledov na svet, ampak se norčujete iz njih."

Serija se dogaja v Fawlty Towers, hotelu v obmorskem mestu Torquay na angleški rivieri. Foto: IMDb
Serija se dogaja v Fawlty Towers, hotelu v obmorskem mestu Torquay na angleški rivieri. Foto: IMDb
Sorodna novica Klasika V vrtincu umaknjena zaradi rasizma, serija Cops ukinjena

Predstavnik UKTV-ja je povedal, da so v epizodi uporabljene rasistične žalitve, zato bo epizoda nedostopna, dokler je ne pregledajo in ocenijo. Po njegovih besedah redno pregledujejo vse starejše vsebine, da zagotovijo, da izpolnjujejo pričakovanja občinstva. Ob tem se še posebej zavedajo vpliva zastarelega jezika. "Nekatere serije imajo opozorila, druge pa uredimo. Vzeti si želimo čas, da razmislimo o možnostih za to epizodo."

Epizoda Nemci je še vedno na voljo za ogled prek Britboxa, ki je v lasti BBC-ja, s sporočilom, da "vsebuje nekaj žaljivega rasističnega jezika tistega časa in razburljive prizore". Na ogled je tudi na Netflixu, kjer epizodo spremlja opozorilo o jezikovni diskriminaciji.

Pred kratkim so sicer s platforme HBO Max zaradi rasističnih elementov umaknili klasiko V vrtincu, ker na zastarel način prikazuje ameriški Jug v času suženjstva. Epopejo iz leta 1939 nameravajo vrniti v katalog, a šele takrat, ko bo "pospremljena z razpravo o zgodovinskem kontekstu". Po umoru Georgea Floyda in protestih, ki so se zatem razširili, je bila ukinjena tudi dolgoletna resničnostna serija Policaji (Cops).