Kot eno izmed privlačnosti festivalskega programa organizatorji izpostavljajo film Hugha Laurieja, o iskanju začetnih 'stopinj' bluza in džeza. Foto: EPA
Kot eno izmed privlačnosti festivalskega programa organizatorji izpostavljajo film Hugha Laurieja, o iskanju začetnih 'stopinj' bluza in džeza. Foto: EPA
Damir Avdić
Celovečerni film režiserja Dušana Moravca o Damirju Avdiću bo kot edini predstavnik s slovenskim zaledjem sodeloval tudi v tekmovalnem delu festivala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Admir Ćulumarević
Festival bo letos potekal v znamenju slovenskega tedna glasbeno-dokumentarnega filma. Foto: Arhiv festivala SPFF
Jan Cvitkovič
Slovenski filmski ustvarjalci so že v preteklosti pustili velik pečat na festivalu. Jan Cvitkovič je bil tako lani predsednik žirije na festivalu. Foto: Arhiv festivala SPFF

"Program Slovenija – država partnerica in slovenski teden nam veliko pomenita v smislu potrditve bogate in razkošne produkcije slovenske kinematografije v tem filmskem žanru. Že od samih začetkov SPFF-ja so pri slovenskih filmskih ustvarjalcih naleteli na izvrsten odziv. Zato smo jim letos posvetili teden na SPFF-ju," je za MMC pojasnil direktor festivala Admir Ćulumarević.

Zunaj tekmovalne konkurence bodo tako na letošnjem festivalu prikazani filmi o skupini Otroci socializma in glasbenikih Marku Breclju, Vladi Divljanu ter v zadnjem času bolj odmevnih glasbeno-filmskih stvaritvah Jan Plestenjak: Priznam in Vlada te Toše: The Hardest Thing. V tekmovalnem delu celovečernih filmov pa bo konkurenco med 3. in 8. avgustom zaokroževal tudi film režiserja Dušana MoravcaDamir Avdić: Pravi čovjek za kapitalizam.

"Od samega začetka so slovenski ustvarjalci kazali iniciativo in redno prijavljali svoje filme: od Rudija Urana, Boštjana Slatenška in zdaj do Dušana Moravca s svojim filmom Damir Avdić: Pravi čovjek za kapitalizam. Ob tem pa moramo izpostaviti še dejstvo, da je preteklo leto žiriji SPFF-ja predsedoval Jan Cvitkovič. Odločitev za slovenski teden sploh ni bila težka, še posebej, ker veliko prijateljev, s katerimi smo napletli prijateljske vezi v preteklih letih preko filma in glasbo, prihaja prav s Slovenije," je še pojasnil direktor festivala. Prav v okviru slovenskega tedna na festivalu pa prihaja še ena novost, in sicer odprtje tretjega "Open Air" kina t. i. Plaža, na katerem bodo predvajali omenjene filme slovenske produkcije.

Četrta izdaja festivala pa poleg slovenskega tedna ponuja najštevilčnejšo konkurenco do zdaj. Na festival je prijavljenih kar 148 celovečernih in kratkih filmskih del z vsega sveta. Med ponudbo izstopa film Hugha Laurieja, bolj znanega po svoji vlogi zdravnika Gregoryja Housa v televizijski seriji Zdravnikova vest. Laurie v filmu Down by the River raziskuje v New Orleansu korenine svojih najljubših zvrsti bluza in džeza.

Raznolik pogled v življenja glasbenikov
Za še večjo atraktivnost programa so organizatorji v konkurenco uvrstili dokumentarne filme o Freddieju Mercuryju, Šabanu Bajramoviću, Maksimu Mrvici, Coldplay"Poleg omenjenih filmov imamo letos v programu dva filma z oskarjem nagrajenih režiserjev: Searching for Sugar Man režiserja Malika Bendjelloula in Marley – film o legendarnem Bobu Marleyju – oskarjevca Kevina MacDonaldsa. Moram pa poudariti še sijajni film Martino, režiserja Iana Knoxa," je izpostavil le nekaj presežnikov programa, ki se v celoti nahaja na spletni strani festivala, Ćulumarević.

Rast kakovosti programske ponudbe
Kot je poudaril Ćulumarević, organizacija tovrstnega projekta ni nikoli končana in traja celo leto. "Organizacija večdnevnega dogajanja, kot je SPFF, je produkcijsko zelo zahteven projekt, ki v prvi vrsti zahteva veliko živcev, denarja in popolne predanosti cilju. Časi so zelo težki in tovrstni festivali so draga 'igračka'. Skoraj nemogoče bi bilo organizirati tovrstni festival brez pomoči naših sponzorjev, partnerjev in pokroviteljev ter veliko prijateljev, ki nas podpirajo. Nekako nam uspeva – kljub vsem težavam iz leta v leto – povečevati produkcijsko raven festivala in kvaliteto programske ponudbe, na kar smo posebej ponosni," je še sklenil direktor festivala.

Festival pa tudi iz leta v leto postaja stična točka za ustvarjalce in vlagatelje. Tako pomaga pri odpiranju novih poslovnih priložnosti med kulturniki in gospodarstveniki.