Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je bil ustanovljen leta 1993. Foto: www.drustvo-kgosf.si
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je bil ustanovljen leta 1993. Foto: www.drustvo-kgosf.si
Letos gre Bettetova nagrada v roke dvema violinistoma. Foto: EPA
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije v svoj program vključuje vsa stilna obdobja. Foto: www.drustvo-kgosf.si
Podelitev Betettovih nagrad

Betettovo listino so letos podelili Komornemu godalnemu orkestru Slovenske filharmonije. Priznanja, dobitnike katerih je določil izvršni odbor Društva glasbenih umetnikov Slovenije na predlog strokovne komisije, so podelili v prostorih Društva slovenskih pisateljev.

Posebna pozornost slovenski glasbi
Monika Skalar, ki se je izobraževala v Nemčiji, je po vrnitvi v Slovenijo leta 1982 postala koncertna mojstrica Simfonikov RTV Slovenija. Skalarjevi je mogoče prisluhniti tudi v številnih komornih ansamblih, kot sta Ljubljanski godalni kvartet in Komorni orkester Camerata Labacensis. Od leta 2003 na Akademiji za glasbo v Ljubljani redno poučuje violino kot glavni predmet. Samostojne koncerte je violinistka pripravila že v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Finski, Italiji, Franciji, Španiji, Rusiji in ZDA, ob tem pa izvedla veliko temeljnih del violinske literature. V svojem programu posveča posebno pozornost predvsem slovenski glasbi.

Violinist prefinjene muzikalnosti
Violinist Volodja Balžalorsky, ki se predstavlja kot solist in komorni glasbenik, si je s številnimi koncerti in snemanji za vrsto televizijskih in radijskih postaj v Evropi in ZDA pridobil sloves violinista bogatega tona, izbrušene tehnike in prefinjene muzikalnosti. Več let pripravlja tudi mednarodne mojstrske seminarje za violino, svoje znanje pa prenaša tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Violinistu je mogoče prisluhniti na različnih mednarodnih festivalih in koncertih, ki jih med drugim prirejajo v New Yorku, na Dunaju, v Freiburgu, Bruslju, Kremsu in Bologni. Ljubezni do glasbe se posveča tudi v mednarodnih komornih zasedbah, v zadnjem času pa se predstavlja tudi v klavirskem triu Amael.

Pomen v slovenski in evropski kulturi
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki je bil ustanovljen leta 1993, da bi obiskoval tiste odre v krajih po Sloveniji, ki jih večji simfonični orkester ne more, sestavlja 14 godalcev. Repertoar orkestra ponuja skladbe vseh stilnih obdobij, posebno pozornost pa namenja delom slovenskih avtorjev, tudi tistih najmlajših, ki se šele uveljavljajo.
Kot so prepričani pri Društvu glasbenih umetnikov Slovenije, vse to potrjuje visoko kakovost ter vlogo in pomen Komornega godalnega orkestra SF-ja v slovenski in evropski poustvarjalni kulturi.

Za uspešno delo je bil orkester, ki ga sestavljajo Janez Podlesek, Vera Belič, Monika Zupan, Tomi Dražil, Oliver Dizdarevič, Žiga Cerar, Bojan Erjavec, Rado Šteharnik, Maja Ravnikar, Emil Kopše, Marjetka Šuler, Igor Škerjanec, Klemen Hvala in Zoran Markovič, leta 1999 nagrajen z nagrado Prešernovega sklada, leta 2004 pa z Župančičevo nagrado.

Podelitev Betettovih nagrad