Simfoniki RTV Slovenija sodelujejo z različnimi glasbeniki. Foto: RTV SLO
Simfoniki RTV Slovenija sodelujejo z različnimi glasbeniki. Foto: RTV SLO
Vasilij Meljnikov
Meljnikov je pred delom v Sloveniji koncertiral z Beloruskim državnim filharmoničnim komornim orkestrom. Foto: TLP

Društvo glasbenih umetnikov Slovenije jim je nagrade podelilo na sedežu Društva slovenskih skladateljev. Priznanja so si prislužili za vrhunske umetniške dosežke in večkratno plodno sodelovanje s člani društva. Solista sta prejela Bettetovi nagradi, simfoniki pa Bettetovo listino.

Avsenekova predstavitev slovenskih skladateljev
Avsenek je član Ljubljanskega godalnega kvarteta in ustanovitelj komornega orkestra Camerata Labacensis, s katerim je še vedno povezan kot dirigentski in umetniški vodja. Med drugim je na treh albumih predstavil komorno glasbo za violo 30 slovenskih skladateljev.

Meljnikov veleposlanik ruske glasbe
Meljnikov v Sloveniji živi in dela od leta 1990, kjer sodeluje z različnimi zasedbami in solisti. Svoj opus dopolnjuje predvsem z deli slovenskih in ruskih avtorjev vseh stilskih obdobij in usmeritev. Poleg poučevanja na Akademiji za glasbo, kjer znanje na mlade prenaša tudi Avsenek, pa ima Meljnikov čas za mentorstvo akademijskega simfoničnega orkestra in se udejstvuje kot koncertni mojster več sestavov, tudi komornega orkestra Solisti Internazionali.

Kopičenje priznanj ob srečanju abrahama
Simfonični orkester RTV Slovenija pa je v sklop daril in priznanj, ki jih je prejel ob praznovanu 50-letnice delovanja, dodal še z Bettetovo listino Društva glasbenih umetnikov Slovenije. Od svojih začetkov je zasedba posnela več kot 150 zgoščenk, na katerih je mogoče prisluhniti raznovrstni glasbi, filmski in scenski, baročni, moderni simfonični glasbi, operam in kantatam.