Mednarodno srečanje saksofonistov SAX-GO izključili iz programa EPK

V pismu vodstva novogoriškega Kulturnega doma in mednarodno priznanega profesorja Matjaža Drevenška, prorektorja Univerze v Ljubljani za umetnost in rednega profesorja za saksofon na Akademiji za glasbo UL, opozarjajo, da so od snovalcev Evropske prestolnice kulture (EPK) spregledani, odrinjeni.

"Kulturni dom Nova Gorica je osrednja glasbena ustanova na Goriškem s 44-letno tradicijo – in ni niti z enim glasbenim programom vključena v Evropsko prestolnico kulture," je za TV Slovenija dejala Pavla Jarc, v. d. direktorice Kulturnega doma Nova Gorica. Pričakovali so vsaj vključitev najstarejšega, najbolj odmevnega mednarodnega festivala saksofonistov SAX-GO, a se to očitno ne bo zgodilo. "Še več – po treh neuspelih oziroma odpovedanih sestankih od zavoda GO! 2025 nam je bilo prek njihovega javnega uslužbenca sporočeno, da finančne podpore pač ne bo," je povedala Jarc.

Protestno pismo Kulturnega doma Nova Gorica

Celotno pismo z naslovom GO! 2025 prezrl Kulturni dom Nova Gorica kot osrednjo glasbeno institucijo na Goriškem je objavljeno na spletni strani Kulturnega doma Nova Gorica.

Mednarodno tekmovanje saksofonistov bo tako v letu, ko bo Nova Gorica evropska kulturna metropola, pod vprašajem. "Brez pomoči, sredstev in brez uvrstitve v sam program EPK-ja – tega seveda v Novi Gorici ne moremo izvesti in bomo verjetno to morali prenesti v Ljubljano," je še dejal Drevenšek, umetniški vodja tekmovanja saksofonistov.

Ogorčenje je seveda veliko. Organizatorji programa Evropske prestolnice kulture pa so jasni. V programu EPK-ja glasbenega festivala ni, ker "mora biti vse narejeno na novo in prav namensko za program Evropske prestolnice kulture", odgovarja Neda Bric, umetniška svetovalka EPK GO! 2025. In koliko je pravzaprav denarja za program EPK-ja? "Končna cifra se vrti okoli dvajsetih milijonov," zatrjuje Mija Lorbek, direktorica javnega zavoda GO! 2025. Komentar številke bo ob koncu EPK-ja 2025.