Bob Dylan je pet let pripravljal skladbe za nov album. Foto: EPA
Bob Dylan je pet let pripravljal skladbe za nov album. Foto: EPA
Medeski, Martin & Wood
Dva člana tria Medeski, Martin & Wood, ki je nedavno nastopil v ljubljanskih Križankah, se bosta poklonila Bobu Dylanu. Foto: Jazz festival Ljubljana

Število novih skladb (deset), ki bodo izšle 29. avgusta, se morda sliši dokaj skromno, a kar štiri presežejo dolžino šestih minut, torej bo količina novih Dylanovih melodij kar zajetna. Kot pravi epski dosežek pa velja omeniti skladbo Ain't Talking, katere dolžina se približa kar devetim minutam.

Pet let za preskok v drugi čas?
Prav zanimivo bo slišati, ali se je Dylanov glasbeni izraz kaj posodobil. Če bi naslov albuma Modern Times (Sodobni časi) vzeli zares, bi že lahko pričakovali kakšen pridih elektronike. Saj ne da bi se Dylan, ki je električno kitaro "osvojil" že pred nastopom sedemdesetih, izogibal prav vsaki modernizaciji glasbe, a se vendar zdi, da je njegovo delo v zadnjih dveh desetletjih izgubilo svežino. Bob Dylan je svoj zadnji studijski album izdal leta 2001. Od takrat je torej minilo že pet let, to pa je že doba, v kateri se lahko tudi v Dylanovi glasbi marsikaj spremeni.

Ko se je odločil za snemanje, je Bob Dylan "vpregel" kar glasbenike, ki ga zadnja leta spremljajo na nastopih. Za bas je poproijel Tony Garnier, bobnal je George G. Receli, na albumu pa bomo slišali še preigravanje kitare Stuja Kimballa in Dennyja Freemana ter multiinštrumentalista Donnieja Herrona. Četica bo Dylanu stala ob strani tudi na turneji po ameriških bejzbolskih stadionih, katere uvod je predviden za 12. avgusta.

Koncert v čast Bobu Dylanu
Ime Bob Dylan pa je vpleteno še v eno novico. 9. novembra bodo namreč v čast poetu in začetniku s folk glasbo navdahnjenega rocka v newyorškem Avery Fisher Hallu priredili koncert, na katerem bodo med drugim nastopili tudi Chris in Rich Robinson iz skupine Counting Crows, Patti Smith, Phil Lesh, Natalie Merchant, Lee Ranaldo iz skupine Sonic Youth in zasedba Medeski Matrin & Wood, ki smo jo nedavno gostili tudi na Jazz festivalu Ljubljana.