Glasbeni program Sajete dopolnjujejo filmske projekcije, predavanja, javna debata ter pogosto presenečenja v obliki naključnih ustvarjalnih izlivov posameznih ustvarjalcev. Na fotografiji: Prizor s festivala Sajeta 2015. Foto: David Verlič/Sajeta - Art & Music Festival / David Verlič
Glasbeni program Sajete dopolnjujejo filmske projekcije, predavanja, javna debata ter pogosto presenečenja v obliki naključnih ustvarjalnih izlivov posameznih ustvarjalcev. Na fotografiji: Prizor s festivala Sajeta 2015. Foto: David Verlič/Sajeta - Art & Music Festival / David Verlič

Na tolminskem Sotočju se začenja 25. mednarodni umetniški in glasbeni festival Sajeta, ki že vse od leta 1998 povezuje različne ustvarjalne prakse in mednarodne glasbenike različnih žanrov. Ob obletnici se bodo do nedelje na več kot 30 koncertih na treh odrih ob Sotočju in v Kinogledališču Tolmin zvrstili izvajalci iz 17 držav, pripravljajo pa tudi številne ustvarjalne delavnice za odrasle in otroke.

25. mednarodni umetniški in glasbeni festival Sajeta v Tolminu bo trajal do 7. julija. Celoten program je na voljo na spletni strani festivala.

25 let gostovanj pomembnih imen alternativne glasbe
Mednarodni umetniški in glasbeni festival Sajeta že vse od leta 1998 povezuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje ter odkriva glasbene svetove bolj ali manj obrobnih glasbenih praks. "Z odstopanjem od klasične festivalske zgodbe je Sajeta v bistvu butični festival, ki vsako leto, s skrbno izbranim večzvrstnim programom, poizkuša zadovoljiti zvedavo občinstvo in v specifičnem naravnem okolju ustvariti pribežališče kreativnosti in drugačnosti," je zapisano na spletni strani festivala.

Sajetin oder je v 25 letih obstoja gostil številna izjemna imena, pravijo organizatorji, ki poudarjajo Alexa Patersona (Orb Sound System), Christiana Fennesza, Caterino Barbieri, Dama Suzukija, faUSt, Lydio Lunch, Matmos, Mika Vainia, Širom, The Fall in Burnta Friedmana.

Sorodna novica Za festivale na tolminskem Sotočju jasnejša pravila in višja festivalska taksa

Glavno prizorišče festivala še vedno na sotočju Soče in Tolminke
Tudi na 25. festivalu sledijo tradiciji nadžanrske odprtosti, saj na isti oder postavljajo različne glasbene žanre – elektroniko, džez, rock, etno, klasiko in eksperimentalno glasbo, njihov skupni imenovalec sta nedvomno eksperimentiranje in ustvarjalnost. Kot je za Radio Slovenija povedal vodja festivala Sajeta Janez Leban, so vedno stremeli k temu, da ponujajo vsebine, ki so resnično manj prisotne.

Nastopajoči letos iz vseh koncev evropske celine
"Z ventilčki, ki bodo sprostili občinstvo, so Kanadčani The Shuffle Demons, ki prihajajo na turnejo v Evropo," je še dejal Leban. Med odmevnejša imena letos štejejo še britanski trio Red Snapper, producenta Thomasa Fehlmanna in ansambel 33, od katerega si gre obetati precej eksploziven performans. Ob tem je spomnil še na slovenske ustvarjalce, ki za Sajeto prav tako pripravljajo posebne nastope. Med drugim bodo nastopili Širom, Bakalina Velika, Cadlag, Katja Šulc, Blaž, skupaj pa bosta nastopila tudi Ana Čop in Kristijan Krajnčan.

Vsa leta je pomemben del Sajete tudi spremljevalni program
Obiskovalci bodo lahko letos med drugim obiskali kiparsko delavnico in zdaj že tradicionalno delavnico obdelovanja lesa. Pripravili so tudi predavanje in zvočno delavnico terenskega snemanja. Pozabili niso niti na otroke, za katere pripravljajo filmsko šolo, cirkuško delavnico žongliranja, glasbeno in tudi likovno delavnico.

Sajeta, vse najboljše!