Viva La Vida, drugi singel z najnovejšega albuma skupine, je izšel 7. maja letos in kmalu prilezel na prvo mesto tako na Billboardove lestvice kot tudi lestvice britanskih singlov. Slišali smo jo lahko tudi v oglasu za iPod. Foto: Reuters
Viva La Vida, drugi singel z najnovejšega albuma skupine, je izšel 7. maja letos in kmalu prilezel na prvo mesto tako na Billboardove lestvice kot tudi lestvice britanskih singlov. Slišali smo jo lahko tudi v oglasu za iPod. Foto: Reuters
Joe Satriani
Joe Satriani je brez dvoma tehnično neverjetno sposoben kitarist - beseda virtuoz je bila v zvezi z njim omenjena že neštetokrat, kolegi pa ga menda kličejo kar 'Saint Joe', sveti Joe. V svoji karieri je bil že 14-krat nominiran za grammyja in prodal več kot deset milijonov izvodov svojih albumov.

Satriani v tožbi zaradi kršenja avtorskih pravic, ki jo je v torek vložil na sodišču v Los Angelesu, trdi, da so si Coldplay za pesem Viva La Vida samovoljno sposodili "daljše izvirne odlomke" njegovega instrumentalne pesmi If I Could Fly iz leta 2004. 52-letni kitarist zahteva sojenje pred poroto, odškodnino in "kakršen koli oziroma vsak dobiček" skupine, ki ga je mogoče pripisati domnevni kršitvi avtorskih pravic.

Na repu velikega zmagoslavja
Coldplay, ki so jih kitiki že pred leti krstili za "naslednje U2", so ravno pred dvema dnevoma dobili kar sedem nominacij za grammyje (z več se letos lahko pohvali le raper Lil Wayne), med njimi tudi tisto za najboljši album (Viva La Vida or Death and All His Friends) in za najboljšo pesem, ki je - prav ste uganili - kar naenkrat sporna Viva La Vida.

Izgubljeni kralj in duh francoske revolucije
V knjižici ploščka so kot avtorji pesmi Viva La Vida navedeni vsi štirje člani skupine - torej pevec Chris Martin, basist Guy Berryman, kitarist Johnny Buckland in bobnar Will Champion. Naslov je menda navdahnilo platno mehiške slikarke Fride Kahlo, pesem pa si je očitno zaslužila kar dva videospota: prvega je posnel Hype Williams, ki se je poigral z motiviko Delacroixove slike Svoboda vodi ljudstvo, ki so jo Coldplay uporabili za naslovnico celotnega albuma, drugega pa so zaupali Antonu Corbjinu. V njem se Chris Martin pojavi v prav tistem kraljevskem hermelinu, ki ga je pred leti v danes kultnem videospotu Enjoy the Silence nosil Dave Gahan. Seveda je tudi tisti video (kot številne druge za Depeche Mode, U2, Echo & The Bunnymen ...) režiral Corbjin. Basist Berryman je pesem nekoč razložil kot "zgodbo o kralju, ki se je zgubil v svojem kraljestvu", celoten album pa kot poklon "revolucionarnim in gverilskim idejam". Na desni je pripeta morda manj znana izmed obeh, Corbjinova različica videa.

Poskočni ritem skriva razmislek o večnem prekletstvu
V besedilu za Viva La Vida kar mrgoli bibličnih raferenc. Verza "For some reason I can't explain/I know Saint Peter won't call my name" (Ne vem, kako, ampak vem,da me sv. Peter ne bo poklical po imenu") je Chris v intervjuju za revijo Q razložil takole: "Gre za to, da ... nisi na seznamu. Bil sem poreden fant. Vedno me je fascinirala ideja, da človek umre, nato pa nekdo pretehta vse njegovo življenje. Ta misel je navzoča v večini svetovnih religij. Zato ljudje razstreljujejo stolpnice - ker mislijo, da bodo dobili cel kup devic. Takim bi svetoval, naj se pridružijo skupini ...
Najhujša stvar, s katero lahko komu zagroziš, je večno prekletstvo. O teh stvareh nekaj vem, ker sem jih preučeval. Še vedno me rahlo navdajajo z grozo."

Pesem, za katero Satriani trdi, da so jo Coldplay ukradli, je z njegovega albuma Is There Love in Space?. Za medije tožbe za zdaj ni komentirala niti ena niti druga stran, sami pa si mnenje ustvarite s pomočjo posnetka na desni.

Ana Jurc