Damon Albarn ni našel veliko lepih besed za projekt Boba Geldofa. Foto: epa
Damon Albarn ni našel veliko lepih besed za projekt Boba Geldofa. Foto: epa
Youssou N'Dour - edini afriški glasbenik, ki se mu je uspelo prebiti med nastopajoče v Hyde Parku. Foto: epa
Geldof je ponudil svojo razlago. Foto: epa

Albarn meni, da brezplačni nastop ni dokaz dobrodelnosti zvezdnikov, saj bo zaradi izjemne medijske odmevnosti dogodka koncert ogromna brezplačna reklama. Po njegovem mnenju bi morali glasbeniki plačati za nastop, kot morajo plačati za vsako reklamo, sredstva pa bi darovali revnim.

Davek za pravico do nastopa
Podobna rešitev kot plačilo za nastop naj bi bilo tudi zaračunavanje nekakšnega davka založbam, katerih glasbeniki bodo nastopili na enem izmed koncertov, na katerih bodo zvezdniki opozarjali na hudo revščino v deželah tretjega sveta in na nujen odpis dolga teh držav.

Pevec ni navdušen niti nad samim konceptom koncerta. Albarn je izjavil, da bi Geldof moral tudi afriškim umetnikom ponuditi možnost za nastop, ki bi bil lahko njihova odskočna deska v slavo.

Ne smejo na lastno zabavo
Oziroma kot je misel za britanski BBC izrazil Albarn: "Če prirediš zabavo v čast določeni skupini ljudi, tem ljudem zagotovo ne zaloputneš vrat pred nosom." Edini afriški glasbenik, ki bo nastopil na britanskem delu koncerta Live 8, bo Youssou N'Dour, ki si je s hitom 7 Seconds v tandemu z Nenneh Cherry mednarodno prepoznavnost zgradil že v drugi polovici devetdesetih.

Kaj pa nevoščljivost?
Morda pa za ogorčenje Damona Albarmna obstaja bolj "posvetna" razlaga. Čeprav je glasbenik povedal, da sam nikoli ne bi hotel sodelovati na tako "sofisticiranem" dobrodelnem koncertu, pa Albarna k sodelovanju dejansko nihče ni povabil. Tako je lahko njegov protest le oblika izražanja zamere, da so ga organizatorji spregledali, ko so pisali vabila za nastop.

Oglasila se je tudi že protestna organizacija Black Information Link (Zveza za informacije o "črnih" ljudeh), ki je koncert opremila z oznako "ostudno bel". Predstavniki Boba Geldofa pa so že objavili pojasnilo za "pomanjkanje" črnih glasbenikov na prireditvi. Geldof naj bi k sodelovanju povabil številne črnske glasbenike, ki pa naj bi iz različnih razlogov zavrnili sodelovanje.