Eberhard Friedrich je bil na čelu zbora od preloma tisočletja pa vse do danes. Foto: EPA
Eberhard Friedrich je bil na čelu zbora od preloma tisočletja pa vse do danes. Foto: EPA
Sorodna novica Namesto bombastičnega le mlačen večer: opera Tristan in Izolda razočarala v Bayreuthu

Odstop niti ni bil potreben, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Friedrich je star 66 let in je bil po besedah predstavnika za stike z javnostjo festivala Hubertusa Herrmanna v vsakem primeru v naslednjem letu predviden za upokojitev. Sestanek z njim je bil predviden 26. avgusta. S tem naj bi se pospešilo iskanje njegovega naslednika, o katerem bodo javnost predvidoma obvestili ob koncu letošnje festivalske sezone.

Festival se bo sklenil 27. avgusta z opero Tannhäuser.

V pismu vodstvu je zborovodja izrazil zaskrbljenost, da se bo festivalski zbor spremenil zaradi "razmer, za katere ni odgovoren", in da bodo zaradi tega trpeli zvok, glasbena kakovost in natančnost. Kot je zapisal, je njegov odstop v tekoči sezoni dokaz o napetostih med zborom in vodjo festivala Katharino Wagner.

Prisilno zategovanje pasov
Konec lanskega leta se je upravni odbor tega svetovno znanega opernega festivala na podlagi poslovnega načrta, ki ga je predstavilo vodstvo, odločil za varčevanje, kar je vplivalo tudi na zbor.

Sorodna novica Začetek Wagnerjevega festivala tudi v znamenju "nezaslišanega" poziva ministrice za kulturo

Združenje nemških opernih in plesnih ansamblov je ob tem izrazilo bojazen, da se bo v zboru zmanjšalo število delovnih mest, saj naj bi se število stalnih članov zbora zmanjšalo za 40 odstotkov, s 134 na 80. Na festivalu pa so omenjali "prestrukturiranje festivalskega zbora". V prihodnje bo zbor sestavljen iz glavnega in posebnega zbora, kar naj bi pomenilo, da bo običajnih 134 pevcev še naprej sodelovalo v vseh uprizorjenih zborovskih delih.

Po navedbah festivala je bil razlog za to odločitev "znatno zvišanje stroškov", ki je prizadelo vse operne hiše. Pri tem so omenjali visoke stroške energije, drage materiale in povečane stroške osebja "zaradi visokih kolektivnih pogodb v javnem sektorju".

Friedrich se je festivalskemu zboru v Bayreuthu pridružil kot pomočnik leta 1993 in leta 2000 prevzel mesto vodje.