Med prvimi izvajalci 37. džezfestivala v New Orleansu se je predstavil tudi Dr. John. Foto: EPA
Med prvimi izvajalci 37. džezfestivala v New Orleansu se je predstavil tudi Dr. John. Foto: EPA
Bob Dylan
Na New Orleans ni pozabil niti Bob Dylan. Foto: EPA

Na festivalu bo mogoče prisluhniti kar nekaj svetovnim glasbenim imenom, med katerimi so tudi tisti, ki sicer svojega glasbenega ustvarjanja ne posvečajo džezzvrsti. V prvih dneh so svoje nastope med drugim pripravili Fats Domino, Bob Dylan, Bruce Springsteen in Elvis Costello. Tako je glasba tradicionalnega džezfestivala prvič ponovno zaživela v mestu, v katerem je za posledicami orkana Katrina umrlo okoli 1.300 ljudi. Med pogrešanimi je bil tudi pevec in pianist Fats Domino, ki ga je družina iskala štiri dni, preden ga je hči opazila na fotografiji ljudi, ki so jih rešili.

Čustven motor New Orleansa
Festival privabi vsako leto na ulice New Orleansa okoli 400.000 ljubiteljev glasbe in tako predstavlja pomemben del mestnega gospodarstva. Predstavnik organizatorjev festivala je poudaril, da je zdaj toliko pomembneje izkazati podporo New Orleansu. Festival je opisal kot gospodarski in čustven motor in dodal, da hkrati predstavlja proslavljanje kulture, ki ji pripadajo.

Kaj še ponuja festival?
Dylan je nastopil pred več tisoč oboževalci in zaigral uspešnice, kot so Like a Rolling Stone in All Along the Watchtower. Na 37. festivalu lahko obiskovalci izbirajo kar med 10 odri, na katerih potekajo številni nastopi. Med gosti, ki bodo nastopili na uvodnih koncertih, se predstavljajo še Herbie Hancock, Paul Simon in Lionel Richie. Na festivalu pa se bodo med drugim predstavili še rappevec Big Daddy Kane in zvezdnik countryja Keith Urban.