Foto:
Foto:

Kasimov, izvajalec tradicionalne azerbajdžanske glasbe mugam, je eden redkih glasbenikov, ki se lahko pohvalijo z osupljivo velikim glasovnim razponom.

Med basom in falzetom
Glasbenik se namreč lahko nepričakovano povzpne do nezemeljskih višin falzeta in nato potone globoko v bas. "Tako ambicioznega glasbenega potovanja si Kasimov ne privošči zato, da bi dokazoval svojo virtuoznost, ampak želi čim bolj natančno izraziti čustva, opisana v pesmih, ki jih poje. To je pevec, ki mora pesmi začutiti," je zapisano v predstavitvi koncerta.

"Rdeča nit besedil je ljubezen v vseh oblikah. Težko si predstavljamo, kako se lahko srečen družinski oče, kot je Alim Kasimov, popolnoma potopi v bolečino in melanholijo neuslišane ljubezni ter ju z glasom in obrazno mimiko prelije v občinstvo. To je veličastna umetnost. Nič več in nič manj," so v Cankarjevem domu še zapisali v predstavitvi.

Nagrada IMC-Unesco
Azerbajdžanski glasbenik je za svoje ustvarjanje prejel številna priznanja, med njimi tudi mednarodno glasbeno nagrado IMC-Unesco. S to se je pridružil ugledni družbi Šostakoviča, Pendereckija, Bernsteina in drugih.

Še veliko glasbe iz različnih delov sveta
Abonma se bo nadaljeval s finsko skupino Varttina (15. marec) ter zasedbo Domenico + 2 in pevko Joyce s skupino The Little Bit Crazy Band, obe prihajata iz Brazilije (16. aprila). Sledila bo italijanska (Sardinija) a cappella zasedba Tenores De Bitti (8. oktober), slovenska skupina Katalena (22. oktobra), sklenila pa ga bo španska pevka flamenka Esperanza Fernandez novim projektom Almadia (4. decembra).