Deški zbor Glinka je večer odprl z glasbo Igorja Štuheca. Foto: RTV SLO/M. K.
Deški zbor Glinka je večer odprl z glasbo Igorja Štuheca. Foto: RTV SLO/M. K.
Orkester Slovenske filharmonije in Simfonični orkester RTV Srbije
Za vrhunec festivala so poskrbeli glasbeniki pod vodstvom dirigenta Georgea Pehlivaniana. Foto: RTV SLO/M. K.
Biblični kongres v Ljubljani

Ta spremlja kongres Mednarodne organizacije za študije Stare zaveze - IOSOT, ki ga v 10. izvedbi gosti slovenska prestolnica. Slovesno odprtje kongresa, na katerem se v Ljubljani že nekaj dni mudi približno 420 strokovnjakov z vsega sveta (to bodo o Svetem pismu razmišljali še do 20. julija), je pred stolnico pritegnilo številne ljubitelje resne glasbe, svete besede, turiste in druge radovedneže. Množici, ki je tako zapolnila Pogačarjev trg, se je najprej predstavil deški zbor Glinka iz Sankt Peterburga, ki je odpel dela Bortnjanskiga, Grečaninova in Gallusa.

Slovesnost so s svojim govorom med drugim pospremili in kongresnikom izrekli dobrodošlico premier Janez Janša, ljubljanski župan Zoran Jankovič in ljubljanski metropolit in nadškof Alojzij Uran, kratek povzetek dozdajšnjih spoznanj kongresa pa je predstavil predsednik Organizacijskega odbora IOSOT in predsednik same organizacije IOSOT Jože Kraševec.

Skoraj 300 pevcev je pozdravilo sveto besedo
Po nastopu Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije, ki je izvedel Štuhecevo Gallusiado, so iz šestih ljubljanskih cerkva zadoneli zvonovi, pritrkavanje iz zvonikov in zvonov pa je potekalo pod vodstvom Mara Česna. Zatem je napočil čas za sam vrhunec, ne zgolj tega večera, ampak celotnega festivala. Na Pogačarjevem trgu je zazvenela Beethovnova 9. Simfonija v d-molu, ki sta jo izvedla Orkester Slovenske filharmonije in Simfonični orkester RTV Srbije, tema pa so se pridružili še pevci iz Slovenije, Srbije, Hrvaške, Italije, Rusije in Izraela. Obema orkestroma pod vodstvom Georgea Pehlivaniana in skoraj 300-članskemu zboru so se pridružili solisti – švedska sopranistka Asa Elmgren, domača mezzosopranistka Mirjam Kalin in tenorist Branko Robinšak ter hrvaški basist Luciano Batinić.

Ponedeljkov večer Bibličnega festivala, ki ga je vodja projekta direktor Ustanove Imago Sloveniae Janoš Kern označil za največji kulturni dogodek s področja resne glasbe v Sloveniji v letošnjem letu in največji projekt Ustanove Imago Sloveniae do zdaj, bo v ponedeljek v znamenju koncerta komornega zbora Ave v ljubljanski stolnici. 17. julija bo mogoče ponovno prisluhniti deškemu pevskemu zboru Glinka, 18. pa bodo prišli na vrsto judovski biblični plesi, ki si jih bo mogoče ogledati v atriju Teološke fakultete.

Raznolikost krščanskega in judovskega sveta
Janoš Kern je ob začetku festivala še povedal, da poudarja programski koncept projekta multikulturnost in raznolikost krščanskega in judovskega sveta ter bogato kulturno tradicijo Ljubljane, evropske prestolnice, hkrati pa Biblični festival s svojo glasbeno sporočilnostjo že najavlja predsedovanje Slovenije Evropski uniji.

M. K.

Biblični kongres v Ljubljani