Foto:
Foto:
Daniel Barenboim

Animirana glasbena skupina Gorillaz, ki jo vodi Damon Albarn, nekoč pevec skupine Blur, bo napisala glasbo za opero Monkey Journey to the West. Berlinčani so premiero opere, ki bo združila zanimive sodelavce, ponosno napovedali, ko so razkrili, kakšen bo program Staatsoper v sezoni 2006/2007. Opera bo v nemški prestolnici zaživela 31. julija prihodnje leto.

Zgodba je bila napisana v 16. stoletju
V Opičinem popotovanju na zahod bo zapel kitajski operni režiser Čen Ši Ženg. Zgodba opere nastaja po knjigi kitajskega pisatelja iz 16. stoletja Vu Čeng Ena, pripoveduje pa o opici, ki se spremeni v človeka. Roman je na Kitajskem zelo priljubljen še danes in Kitajci ga imajo za enega svojih štirih temeljnih klasičnih romanov.

Nemci upajo, da bo ime Gorillaz v priznano berlinsko opero privabilo mlajšo publiko, ki se sicer za obisk opere težko odloči. "Pomanjkanje glasbene izobrazbe pomeni, da je glasba v nevarnosti, da izgubi tisto mesto v družbi, ki ji pripada," je povedal dirigent Daniel Barenboim, ki dirigentsko palico vihti v Staatsoper.