Islandska pevka že dve leti ni imela večjega nastopa. Foto: reuters
Islandska pevka že dve leti ni imela večjega nastopa. Foto: reuters

Koncertom v Londonu, Rimu, Parizu, Berlinu in Philadelphii se bo pridružila tudi Azija. Koncert v Tokiu se bo pravzaprav začel prvi - ob dveh popoldne po lokalnem času, kar pomeni ob treh zjutraj po srednjeevropskem času. Sicer je res, da so se Japonci karavani pridružili precej pozno, toda Lily Sobhani (vodja tamkajšnjih organizatorjev), je zatrdila, da zaradi neverjetne pripravljenosti domačinov za sodelovanje s pripravami ne bi smelo biti nobenih težav.

Zdaj verjetno že vsi vemo, da se bo 2. julija na različnih koncih sveta odvijal morda največji rockovski spektakel vseh časov. Glavna organizatorja, Bob Geldof in Midge Ure, sta z neutrudnim ponavljanjem svojega poslanstva razširila tudi glavno idejo, ki stoji za Live 8: poziv političnim velesilam, naj povečajo pomoč ogroženim državam in jim odpišejo dolg. Datum je bil izbran v luči bližajočega se vrha držav skupin G-8, ki bo 6. julija potekal v bližini Edinburgha na Škotskem.

Raznolik nabor nastopajočih
Na koncertu v Tokiu bo poleg britanske pop zasedbe McFly in američanov Good Charlotte največ pozornosti verjetno pritegnil nastop islandske pevke Bjork. Zdi se, da je izbor pevke, ki slovi po svojem avantgardnem oblačenju in glasbenem eksperimentiranju, kot nalašč za modno zavedni in novosti željni Tokio. Koncert se bo odvijal na stadionu Makuhari, ki sprejme kar 20 tisoč ljudi, vstopnice pa bodo brezplačne.

So upoštevali negodovanja skeptikov?
Live 8 je bil v zadnjem času deležen kar nekaj kritik na račun svojega evropocentrizma, zato je koncert na Japonskem verjetno najboljši način, kako pritegniti ogromne množice Azijcev. Odgovorni se hvalijo, da bo Live 8 najbolj globalno medijsko pokrita prireditev vseh časov. Prek televizije, radija, spleta ali mobilnega telefona bo dosegljiva kar 140 državam in 85 odstotkom svetovnega prebivalstva.