Foto:
Foto:

Na ljubljanski Akademiji za glasbo (AG) se je začel muzikološki simpozij o skladatelju Emilu Adamiču (1877-1936).

O mojstrovem delu učitelja, skladatelja, zborovodje in publicista bo spregovorilo enajst slovenskih in zamejskih strokovnjakov.

Po razpravah pa še koncert
Razpravljanje o Adamiču, ki velja za enega najplodovitejših glasbenih ustvarjalcev prve četrtine 20. stoletja, saj njegov opus obsega več kot tisoč enot, bo ob 19.30 sklenil koncert mojstrovih del v Stanovski dvorani na gradu. Koncert bosta izvedla Komorni zbor in Komorni godalni orkester študentov Akademije za glasbo pod umetniškim vodstvom Marka Vatovca in Cirila Škerjanca.

Strokovna srečanja o slovenskih glasbenikih
Muzikološki simpozij o Adamiču sodi v sklop strokovnih srečanj o slovenskih glasbenikih, ki jih že
enajsto leto zapored organizira Akademija za glasbo. Doslej so tako prevetrili deset slovenskih skladateljev, med drugim Gašparja in Kamila Maška, Janeza Krstnika Dolarja, Emila Hochreiterja, Antona Foersterja, Stanka Premrla ter Vasilija Mirka.

Emil Adamič
Emil Adamič se je rodil leta 1877 na Dobrovi pri Ljubljani. Po poklicu je bil učitelj, celo življenje pa je deloval kot skladatelj, dirigent in publicist. Bil je samouk. Glasbe se je sicer učil pri Glasbeni matici in v Zagrebu, a formalne izobrazbe ni pridobil, opravil pa je državni izpit na ljubljanskem Konservatoriju. Njegov kompozicijski stavek je bil sprva še romantičen, kasneje pa je pod
vplivom Gojmira Kreka in Lucijana Marije Škerjanca sprejel tudi moderne prvine. Umrl je leta 1936.