Foto:
Foto:
Odslej bosta v Mariboru potekala dva simfonična cikla.

Projekt Mariborske filharmonije je nastal s sodelovanjem Narodnega doma in opernega orkestra SNG-ja Maribor, da bi tudi v štajerski metropoli imeli orkester, ki bi ponujal simfonične koncerte. Pogodba o sodelovanju ustanov, ki sta skupaj delovali od leta 1996, se izteče konec to leto. SNG Maribor jo je hotel obnoviti do junija 2005, Narodni dom pa je ni podpisal, saj meni, da je delo simfoničnega orkestra dolgoročno. Koncert s solistko Katarzyna Myćka na marimbi je bil torej zadnji, na katerem je nastopila Mariborska filharmonija.

12-letno sodelovanje mariborskih ustanov
Društvo Mariborska filharmonija so pred 12 leti ustanovili člani opernega orkestra SNG-ja Maribor, nato pa so se povezali s Koncertno poslovalnico Narodnega doma Maribor. S koprodukcijsko pogodbo so določili obveznosti obeh partnerjev, in sicer je Narodni dom prevzel pokrivanje finančnih obveznosti za gostujoče dirigente, soliste in substitute orkestra, skrbeli so za promocijo koncertov in zagotovili tehnično podporo, poleg tega pa je bil v Narodnem domu tudi sedež Društva Mariborska filharmonija. SNG Maribor je bil zadolžen za tehnične projekte, povezane z odrsko postavitvijo, svojim članom pa je zagotavljal tudi kar najboljše termine za vaje in koncerte članov orkestra, ki so bili v SNG-ju Maribor redno zaposleni.

Konec kljub uspehom
Čeprav je Mariborska filharmonija dosegala lepe uspehe, pa so ob zamenjavi vodstva v SNG-ju začeli razmišljati o vpeljavi simfoničnega ciklusa koncertov v lastni produkciji. Prav zato so želeli pogodbo z Narodnim domov podaljšati le do junija prihodnje leto, s čimer pa se ta ni strinjal.

Poslej dva simfonična ciklusa namesto enega
Kdor bo poslej hotel v Mariboru prisluhniti simfoničnim koncertom, bo imel na voljo dve možnosti: lahko se bo napotil v SNG Maribor, ki bo z novim letom začela svoj cikel simfoničnih koncertov, lahko pa se bo odpravil v Narodni dom, ki bo v svoj obstoječi simfonični cikel vabil gostujoče orkestre. V tej sezoni pa je Mariborska filharmonija od osmih, kolikor jih je povprečno izvedla na sezono, ljubiteljem tovrstne glasbe pripravila tri koncerte.