Foto:
Foto:

Delo bo na sporedu v okviru Četrtega abonmajskega koncerta simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Nastalo je po naročilu glasbenega programa Radia Slovenija. Avtor je o njem zapisal: "Skladba povzema skladateljske postopke, ki so pomembni za moj glasbeni izraz. Nemirna je, mogoče hiperkogojevska in lovi ravnotežje v svojem rimbaudovskem izgorevanju.

Že v nekaj skladbah sem preverjal možnosti enostavčne oblike, saj je življenje eno samo, od začetka do konca, in niti za en dan ali trenutek ne izstopimo iz časa. Lahko se le oddaljujemo in spet približujemo samim sebi. Želel sem obdržati pozornost poslušalca, ga pomešati v ekstatično vrvenje odnosov med klavirjem (posameznikom) in orkestrom (množico) ter ga nagraditi z decentno izdelanim harmonskim okoljem."

Na koncertu bodo poleg Šavlijevega dela na sporedu še Faurejeva suita za orkester Peleas in Melisanda, Respighijeva simfonična pesnitev Rimski vodnjaki ter drugi Saint-Saensov klavirski koncert v g-molu.

Oba klavirska koncerta bo interpretiral angleški pianist Ian Fountain, dirigiral pa bo kitajski maestro En Shao. Ian Fountain redno nastopa z orkestri v Veliki Britaniji, ZDA, Izraelu in drugod po svetu, En Shao pa je stalni gost orkestra BBC iz Londona ter glasbeni direktor Guilfordskega filharmoničnega orkestra in orkestra v kitajskem Macau.