K dobičku so prispevale tudi prodane pravice za DVD. Foto: Reuters
K dobičku so prispevale tudi prodane pravice za DVD. Foto: Reuters
Bono in The Edge ob odprtju londonskega koncerta Live 8
Na koncertih so sodelovale številne znane osebnosti. Foto: EPA

Denar, ki so ga z akcijo zbrali, bodo organizatorji namenili različnim skladom za pomoč Afriki. Zbiranje denarja je bil namen prve akcije Live Aid, s tokratno kampanjo pa so želeli organizatorji z Bobom Geldofom na čelu javnost in svetovne voditelje opozoriti na težave dežel tretjega sveta in najrevnejšim odpisati dolgove. Organizatorji so želeli zbrati le toliko denarja, da bi pokrili stroške prireditve, ki je stala 10 milijonov funtov, dobiček pa jim bo kljub temu koristil.

Glavni krivci za dobiček: Sponzorji
John Kennedy, eden izmed treh skrbnikov sklada Band Aid Trust, je povedal, da so k dobičku največ pripomogle prodane pravice za tv-prenose in izdajo na DVD-ju, denar sponzorjev, denar, ki so ga z SMS-sporočili prispevali "borci" za vstopnice za koncerte in različni drugi viri. Glavni sponzorji je bil EMI Music, ki je prispeval šest milijonov dolarjev, ter AOL in Nokia s po petimi milijoni zelencev. Koncerte so predvajale televizisjke postaje po vsem svetu, kar je v blagajno sklada prineslo nadaljnja dva milijona, saj je že BBC plačal milijon funtov, v tujini pa so za DVD-pravice plačali še dodatnih 1,4 milijona evrov.

Še vedno lahko prispevate k projektu
Različni predmeti, povezani z nizom koncertov Live 8, ki so se v desetih krajih po svetu zgodili v začetku julija, na njih pa so nastopila nekatera največja imena iz glasbenega in filmskega sveta ter druge vplivne osebnosti, so prispevali svoj delež, dobiček pa bodo še povečevali, saj jih je še vedno mogoče kupiti na spletni strani projekta Live 8.

Verižna reakcija
S projektom, ki je po svetu prejel večinoma pozitivne ocene, so lahko organizatorji z Bobom Geldofom na čelu zelo zadovovoljni. Tako je tudi Kennedy dejal, da organizatorji niso v zadregi zaradi dobička, čeprav ta ni bil načrtovan. "Po 20 letih je Band Aid še vedno zelo aktiven, še vedno sponzoriramo različne projekte in to nam bo pomagalo pri sponzoriranju še več projektov," je prepričan skrbnik sklada.