Opera Trubadur v izvedbi Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah) bo v Cankarjevem domu zazvenela 8. in 10. julija, oba večera ob 20. uri.

Verdijeva opera Trubadur je takoj postala zelo priljubljena. V zgolj treh letih po premieri leta 1853 v Neaplju je bilo izvedenih 229 produkcij po vsem svetu. Foto: Ljubljana Festival
Verdijeva opera Trubadur je takoj postala zelo priljubljena. V zgolj treh letih po premieri leta 1853 v Neaplju je bilo izvedenih 229 produkcij po vsem svetu. Foto: Ljubljana Festival

Izvorno produkcijo je leta 2022 na oder postavil Cesare Lievi, tokratna režiserka Stefania Grazioli, pa je obnovila njegovo produkcijo. Po njenih besedah v tokratni predstavi nastopa popolnoma nova zasedba. Ob tem je spomnila, da gre za danes eno najbolj uprizarjanih oper, po njenem mnenju na račun močnih čustev, ki jih izražajo liki. Lievi je sicer to Verdijevo delo opisal kot nočno opero, v kateri se liki gibljejo v temačni in pusti pokrajini.

Za nastanek opere usodna vloga Verdijeve partnerice
Italijanski skladatelj Giuseppe Verdi (1813–1901) je Trubadurja zložil leta 1853. Ta opera sodi med tista njegova dela, v katerih je dramaturško učinkovito povezal posamezne tonalitete z nekaterimi liki ali skupinami, da bi jasno predstavil razlike med liki in družbenimi položaji, ki jih zasedajo. Na skladateljevo odločitev pri izbiri drame El trovador Antonia Garcie Gutierreza iz leta 1836 za opero je vplivalo dejstvo, da je bila njegova partnerica sopranistka Giuseppina Strepponi velika oboževalka tega dela in ga je tudi prevedla iz španščine v italijanščino, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je posebej poudaril, da bo Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah prvikrat gostovalo na tukajšnjem festivalu. Kot pove ime, se je razvilo iz glasbenega festivala, ki velja za enega najstarejših festivalov klasične glasbe v Italiji in na splošno v Evropi. Festival poteka vsako leto v Firencah od aprila do junija in običajno vključuje štiri operne produkcije.

Sorodna novica Zlati red za zasluge dirigentu Zubinu Mehti

Častni meščan Firenc in prejemnik zlatega reda za zasluge RS
Dirigiral bo znameniti Zubin Mehta, ki mu je na zadnjem obisku leta 2019 za vrhunski prispevek h glasbeni poustvarjalnosti takratni predsednik republike Borut Pahor podelil zlati red za zasluge. Danes 88-letni Mehta je leta 1985 postal šef dirigent Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, nato je sledil še naziv častnega dirigenta. V Bombaju v Indiji rojeni dirigent je tudi častni meščan Firenc.

V Trubadurju v osrednjih vlogah Grofa Lune, Leonore, Manrica in Acuzene nastopajo: Leon Kim, ki se je po študiju v Koreji specializiral v Italiji, kjer je osvojil več nagrad, tudi prvo mesto na Tekmovanju Cappuccilli-Patane-Respighi, Carolina Lopez Moreno, ki je nastopila v koncertnih dvoranah, kot sta Carnegie Hall in Berlinska filharmonija, Matteo Desole, ki pogosto sodeluje s Fundacijo Luciana Pavarottija, in Olesja Petrova, ki je sodelovala s priznanimi dirigenti, med njimi so Giordano Bellincampi, Emmanuel Villaume ter Valerij Gergijev. V uprizoritvi pa pojejo še Giorgi Manoshvili, Olha Smokolina in Alfonso Zambuto.

Zborovodja je Lorenzo Fratini, scenografijo in kostumografijo podpisuje Luigi Perego, oblikovalec luči pa je Luigi Saccomandi.