Arctic Monkeys lahko po mnenju številnih že začno slaviti. Foto: Reuters
Arctic Monkeys lahko po mnenju številnih že začno slaviti. Foto: Reuters
Editors upajo, da ne bodo obsedeli v zadnji sobi, kakor se imenuje njihov album.
Po krivici spregledana Goldfrapp? Foto: EPA

Znanih je že 12 izvajalcev, ki so se prebili v finalni krog boja za priznanje za najboljši britanski album zadnjega leta dni. 5. septembra zaradi treme pred razglasitvijo zmagovalca ne bodo kaj dosti jedli člani skupin Arctic Monkeys (nominacijo jim je prinesel album Whatever People Say I Am, That's What I'm Not), Editors (The Back Room), Guillemots (Therough the Windowpane), Hot Chip (The Warning), Muse (Black Holes & Revelations), Scritti Politti (White Bread Black Beer) in Sway (This Is My Demo), duo Isobel Campbell & Mark Lanegan (Ballad of the Broken Seas) ter solisti Richard Hawley (Coles Corner), Zoe Rahman (Melting Pot), Lou Rhodes (Beloved One) in Thom Yorke (The Eraser).

Nečisti Britanec na vrhu
Lani je šla nagrada v roke do tedaj zunaj britanskih meja dokaj neznani zasedbe Anthony and the Johnsons, ki ji je veliki met - kar osvojitev trdih src glasbenih kritikov zagotovo je - uspel z albumom I Am a Bird Now. Izbor nagrajenca je med poraženci pa tudi med nekaterimi poznavalci glasbe izzval hudo nezadovoljstvo. To ni bilo posledica prepričanja, da se skupina ne more hvaliti z zares izjemnim albumom, pač pa posledica dejstva, da je glavni pevec skupine Anthony Hegarty več kot 20 let živel v Združenih državah Amerike, priznanje pa je namenjeno zgolj britanskim in irskim izvajalcem.

Izbranje preverjenih zmagovalcev?
Nagrade mercury so leta 1992 ustanovili kot alternativo priznanjem brit awards. Podelitev se je pogosto znašla v vlogi tarče glasbenih novinarjev, ki so njenim žirantom pripisovali zapostavljanje svežih glasbenih imen in izbiranje zmagovalcev, ki na glasbeni sceni že nekaj pomenijo. Vsaj kar zadeva lanski izbor, ta obtožba nima preveč trdnih temeljev, saj skupine Anthony and the Johnsons zares ne bi mogli razglasiti za stare znance. Čeprav ima njen vodja Anthony Hegarty že več kot deset let ukvarjanja z glasbo, pa je bila skupina do lani precejšnja neznanka.

Res pa je, da so si nagrado, katere namen naj bi bilo nagrajevanje izvirnosti in kreativnosti, v prejšnjih letih že večkrat prisvojili že dolgo znani obrazi. Omenimo le PJ Harvey, Pulp, M People in Portishead, a tudi ti v svojem času niso bili nič kaj "postani".

Spoznajmo po krivici prezrte
Nagrade mercury se očitno tudi letos ne bodo mogle izogniti "bičanju". Neil McCormick, glasbeni novinar časopisa Daily Telegraph in specialist za rock, je seznam nominirancev označil kot "absolutno grozen", saj menda sploh ne sporoča, kako zares odlično je bilo zadnje leto v glasbi. Tudi novinarja BBC-ja Iana Younga je seznam nekoliko osupnil. Na njem namreč pogreša avtorje, ki so v zadnjem letu izdali zares izjemne albume; v mislih je imel Morrisseyja, Goldfrapp, Lily Allen in Kate Bush.

Stokanje ne bo nikomur pomagalo. Seznam je zapečaten in kakor trenutno kažejo stavnice, naj bi se zmaga nasmihala skupini Arctic Monkeys. Njihov album je postal najhitreje prodajani album v zgodovini britanskega popa in rocka; samo v prvem tednu po njegovem izidu je pošlo 360.000 izvodov.