O pomenu zvoka: Mednarodni simpozij Audio Forum Ljubljana 2024

Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) so v sodelovanju s Fakulteto dramskih umetnosti iz Beograda in Zavodom Masiv pripravili mednarodni simpozij Audio Forum 2024. Glavni namen simpozija je ozaveščanje javnosti o pomenu zvoka v različnih AV-medijih in krepitev sodelovanja oblikovalcev zvoka.

Sorodna novica Interesno območje

Kot je na novinarski konferenci povedal član organizatorske ekipe Aleksandar Manja, se bo od ponedeljka do petka zvrstilo devet predavanj in sedem delavnic, katerih predavatelji prihajajo iz Slovenije in Srbije. Med njimi je tudi Tarn Willers iz Velike Britanije, ki trenutno živi na Poljskem in je sooblikoval zvok v filmu Interesno območje (Zone of Interest). Kot posebnost je Manja izpostavil t. i. demosobe, prostore, v katerih so postavljeni kontingenti avdiotehnike, ki bodo na voljo zainteresiranim. Kot je še povedal, bo dogajanje potekalo skoraj po celotnem poslopju AGRFT na Aškerčevi cesti, pričakujejo pa več sto obiskovalcev.

Regionalno pomemben dogodek o pomenu zvoka v sliki zaznamuje 10 let
Po navedbah organizatorjev Audio Forum obstaja že deset let kot regionalno pomemben dogodek na področju snemanja in oblikovanja zvoka za različne AV-medije. Do zdaj so izvedli deset simpozijev v Beogradu, na katerih so predavali ugledni strokovnjaki z vsega sveta, med njimi Andrew Scheps, Skip Lievsay, Joe Chiccarelli, Dave Pensado, Becky Sullivan, Randy Thom in Scott Milan.

Kot je povedal predstojnik oddelka za film in televizijo na AGRFT-ju in prav tako član organizatorske ekipe Miha Jaramaz, si že desetletje prizadevajo, da bi zvok postavili na akademsko raven, trenutno pa so v fazi akreditacije magistrskega študija oblikovanja zvoka za AV-medije. Zato so se tudi povezali z Audio Forumom, da pokažejo, da je zvok pomemben in da je na AGRFT nujno potreben ta študij.

Johnnie Burn (desno) in Tarn Willers (levo), dobitnika letošnje nagrade za najboljši zvok za film Interesno območje. Foto: EPA
Johnnie Burn (desno) in Tarn Willers (levo), dobitnika letošnje nagrade za najboljši zvok za film Interesno območje. Foto: EPA

Med predavatelji je tudi letošnji dobitnik oskarja za zvok
Audio Forum 2024 bo trajal štiri dni, vsak dan pa bo namenjen enemu od področij oblikovanja zvoka – gledališču, radiu, filmu in televiziji ter zvoku za ozvočenje prireditev v živo. Vsak dan bosta izvedeni dve predavanji in pripravljenih več delavnic ter predstavitvenih točk, na katerih se bodo predstavili različni strokovnjaki in tudi študentje s svojimi projekti. Predstavitveni prostori bodo tematsko raznovrstni: nove tehnologije, delavnice za mešanje glasbe, oblikovanje zvoka za računalniške igre, predstavitve novih radiodifuznih načinov in podobno.

Med predavatelji je tudi letošnji dobitnik oskarja za zvok Tarn Willers, predavali bodo še Aleš Koman, Julij Zornik, Marta Biber, Andrea Caniato, Miha Arnus, Drago Popovič, Janez Križaj, Danilo Ženko, Jan Turk, Mina Cvetinović, Zdravko Maljković, Dejan Pejović, Dragan Stevanović, Pavle Dinulović in Nebojša Dragićević.

Willers podpira ustanovitev katedre za oblikovanje zvoka na AGRFT-ju
Pejović, tudi profesor na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, je povedal, da je bil ob prvem obisku AGRFT-ja začuden, zakaj ni bilo že prej pogovorov o tem, glede na to, da obstajajo vsi pogoji za dobro in kakovostno dela z zvokom. Dodal je, da so sicer tudi v Beogradu pozno prišli do katedre za oblikovanje zvoka. Na simpoziju se bodo trudili, da predstavijo kar se da raznolik progam, da bi čim več ljudi spoznalo in razumelo diapazon oblikovanja zvoka.

Willers, ki je z Johnniejem Burnom letos prejel oskarja za oblikovanje zvoka v filmu Interesno območje, je povedal, da se mu zdi skrb vzbujajoče, da na AGRFT-ju ni katedre za oblikovanje zvoka, saj zvok predstavlja zelo pomemben del vsakega filma. Kot je še povedal, je v Ljubljani zato, da podpre prizadevanja AGRFT-ja, poleg tega bo v četrtek vodil pogovor z Burnom o oblikovanju zvoka v filmu Interesno območje.