Muti je skoraj dve desetletji vodil milansko Scalo. Foto: EPA
Muti je skoraj dve desetletji vodil milansko Scalo. Foto: EPA
Ennio Morricone
Morriconejeva glasba je skozi filme dosegla ušesa poslušalcev po vsem svetu. Foto: EPA

Na koncertu je kraljevala filmska glasba iz filmov, kot so Boter, Cesta in Gepard, Muti pa je večer posvetil italijanskemu mojstru filmske glasbe Ninu Roti. Ta je po Mutijevih besedah ključno vplival na njegovo odločitev za poklicno glasbeno pot. Pohvalne besede, ki jih je Rota namenil tedaj štirinajstletnemu pianistu, so Mutijevo družino spodbudile k vpisu mladeniča na konservatorij.

Sloviti skladatelj italjianske poetike
Rota se je iz Mutijevega mentorja prelevil v prijatelja - bil je celo njegova poročna priča in mu pokazal, kako pomembna je glasba za film. Nino Rota je napisal glasbo za mnogo italijanskih pa tudi drugih filmov, svetovno znan pa je postal s temo iz mafijske sage Boter, ki jo je režiral Francis Ford Coppola.

Kot častnega gosta odprtja organizatorji napovedujejo Seana Conneryja, ki bo prejel nagrado za igralske dosežke.

Drugi večer bo kraljeval vestern
V petek bo rimski glasbeni avditorij spet napolnila filmska glasba, tokrat skladbe Ennia Morriconeja, ki se je najbolj proslavil z glasbo za vesterna Dober, grd, hudoben in Za prgišče dolarjev režiserja Sergia Leoneja. Morricone je sodeloval še z režiserji, kot so Brian De Palma, Roman Polanski, Oliver Stone in Bernardo Bertolucci, v zadnjem času pa je najbolj znan po glasbi za film Quentina Tarantina Ubila bom Billa. Leta 1995 je v Benetkah prejel zlatega leva, leta 1999 pa nagrado Evropske filmske akademije za življenjsko delo.