Pearl Jam še vedno vsak koncert odigrajo, kot bi bil njihov zadnji, menijo v eni izmed revij. Foto: EPA
Pearl Jam še vedno vsak koncert odigrajo, kot bi bil njihov zadnji, menijo v eni izmed revij. Foto: EPA
Eddie Vedder
Pevec skupine Pearl Jam je pred svojim sprejemom v skupino člane navdušil s tremi pesmimi, za katere je napisal besedilo in posnel vokale. Foto: EPA
Pearl Jam
Skupina sodi med štiri velikane glasbe grungea. Foto: Danny Clinch
Po koncertu
Ko je imela skupina Pearl Jam koncert na Roskilde Rock Festivalu, je v gneči umrlo osem mladih fantov. Foto: EPA

Prav hrvaški koncert, ki je bil v Domu sportova, je posebnost evropskega dela turneje, saj je bil to njihov edini nastop, za katerega obiskovalcev ni ogrevala nobena predskupina, zato pa je bil toliko daljši nastop ameriške skupine grungea, ene najbolj priljubljenih v tej zvrsti. Oboževalci so tako smeli pričakovati temeljit pregled njihovega ustvarjanja, v katerem so izdali osem studijskih albumov, prav njihovega zadnjega, Pearl Jam, pa so kritiki opisali tudi kot enega najboljših, kar so jih glasbeniki iz Seattla posneli.

Tragični konec predhodnika Pearl Jamov
Zgodovina Pearl Jamov, ki sodijo med štiri velike zasedbe grungea, se je začela pisati leta 1990, ko so se v zasedbi zbrali baskitarist Jeff Ament, pevec in kitarist Eddie Vedder, kitarist Stone Gossard in solokitarist Mike McCready, medtem ko se jim je bobnar Matt Cameron pridružil osem let kasneje. Temelje za skupino so začeli postavljati že deset let prej, ko sta Ament in Gossard igrala v skupini Green River, leta 1988 pa se jima je pridružil še Wood. Tako je postopoma nastala skupina Mother Love Bone, ki je leta 1990 celo izdala svoj prvenec, ki pa ga zaradi tragične smrti pevec ni slišal.

Ament in Gossard sta prav zaradi smrti oblikovala novo skupino z novim imenom, o katerem kroži več različic, a kot je pojasnil pevec zasedbe Eddie Vedder, pomeni Pearl Jam nastajanje bisera v morski školjki, torej nekaj zavrženega, kar se spreminja v nekaj dragocenega. Še prej so Američani ustvarjali kot Mooke Blaylock, a jih je založba Epic prisilila v spremembo imena.

Dvanajstkrat platinastih enajst pesmi
Prvega izmed osmih studijskih albumov so Pearl Jam izdali leta 1991, ko so poslušalci dejansko razgrabili zgoščenko Ten, ki je postala dvanajstkrat platinasta, k čemur so precej pripomogle največje uspešnice, zapisane na njej: Even Flow, Alive in Jeremy. Naslednja dva albuma nista za uspehom prvenca prav nič zaostajala, album Vs. se je samo v prvem tednu bo izidu prodal v skoraj milijonski številki, podobno pa je bilo tudi z leta 1994 izdanim albumom Vitology, na katerem je izšla tudi pesem Spin the Black Circle, ki je Pearl Jamom prinesla grammyja.

Veter v jadrih nekoliko popustil
Prva petletka je bila za Američane iz vetrovnega mesta zelo uspešna, z nekoliko manjšo radostjo pa se spominjajo naslednjih let, ko albuma No Code in Yield nista bila tako toplo sprejeta, kot bi si člani skupine želeli. Da bi se stanje izboljšalo, so zagrizeni nasprotniki videospotov celo privolili v snemanje novega izdelka; njihovo glasbo je bilo mogoče gledati v videospotu za pesem Do the Evolution.

Z zadnjim poljubom na pota stare slave
Leto 1998 je bilo že mogoče opaziti premik krivulje navzgor, saj so izdali svoj do takrat komercialno najuspešnejši singel - priredbo pesmi Last Kiss. V naslednjih letih velja omeniti tudi 72 koncertnih albumov, ki so jih izdali po turneji za ploščo Binaural, tradicijo snemanja koncertov in njihovega izdanjanja pa Pearl Jam ohranjajo še zdaj, ko redno izdajajo albume, ki oživljajo vzdušje na njihovih najpomembnješih koncertih. Vsaj po nagradi esky sodeč, je to poteza, ki jim lahko prinese še dodatne oboževalce, saj jih je revija Esquire ob podelitvi nagrade za najboljši živi nastop opisala kot ene izmed redkih superzvezd, ki še vedno vsak koncert odigrajo tako, kot bi bil njihov zadnji.

Kot bi bil vsak koncert zadnji
Zagrebški verjetno zadnji še ne bo, niti ne bo zadnji s turneje, na kateri so Američani od 20. aprila, ko so turnejo uradno začeli s koncertom v Londonu, nato pa so se vrnili na rodno celino. V Evropi jih je mogoče poslušati od 23. avgusta, ko so jih pozdravili v Dublinu, po Zagrebu pa bodo odleteli v Grčijo, kjer jih pričakujejo Atene. Nato si bodo Pearl Jam privoščili nekaj odmora, za začetek novembra pa se jih že veselijo v Avstraliji.