Shaun Ryder je za letošnjo turnejo znova zbral izvirno zasedbo skupine Happy Mondays, v kateri so bili še njegov brat Paul, Mark Day, Paul Davis in Gary Whelan, ki sta se jim pozneje pridružila še Mark
Shaun Ryder je za letošnjo turnejo znova zbral izvirno zasedbo skupine Happy Mondays, v kateri so bili še njegov brat Paul, Mark Day, Paul Davis in Gary Whelan, ki sta se jim pozneje pridružila še Mark "Bez" Berry ter Rowetta Satchell. Foto:

"Vsi skupaj smo se srečali prejšnji teden, nekateri od fantov se niso videli že 10 ali 15 let. A zdelo se je, kot da se ne bi nikoli razšli," je za BBC-jev jutranji program razložil pevec skupine Shaun Ryder. Happy Mondays so se sicer znova sešli že dvakrat, v letih 1999 in 2004, a nikoli v popolni izvirni sedemčlanski zasedbi.

Na turnejo s kolegi Inspiral Carpets
Happy Mondays so bili poleg skupin New Order, The Stone Roses in Inspiral Carpets med glavnimi predstavniki glasbenega gibanja Madchester, ki se je v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja "dogajalo" v britanskem mestu Manchester in okolici. Zasedbo iz mesta Salford, ki je bila ustanovljena leta 1980, je odkril idejni oče in motor "madchestrskega" glasbenega prizorišča Tony Wilson v svojem legendarnem klubu Hacienda. Zgodba Happy Mondays, polno mamil, ekscesov in norosti, je slikovito povzeta tudi v zadnjem delu filma 24 Hour Party People iz leta 2002, zasedba pa se je vase sesula po katastrofalnem albumu Yes Please! iz leta 1992.

Po dveh omenjenih in okrnjenih ponovnih združitvah (leta 2007 so Happy Mondays izdali album Uncle Dysfunktional) so se tokrat člani odločili za konkretno obuditev celotne zasedbe iz zlatih časov. Spremljevalna pevka Rowetta Satchell je za BBC-jev manchestrski radijski program povedala, da sta ponovno združitev vseh članov sprožila Shaun Ryder in njegov menedžer: "Odločili smo se, da bo to nekaj posebnega le, če se zberemo v popolni izvirni zasedbi." Na dvotedenski turneji po Veliki Britaniji in Irski se bo skupini Happy Mondays pridružila še ena izmed zastavonoš "madchestrske" scene, ponovno združena zasedba Inspiral Carpets. Turnejo bodo skupaj začeli 3. maja v Newcastlu, popeljala pa jih bo med drugim v London, Birmingham, Glasgow, Bournemouth, Sheffield, Leeds, Dublin in navsezadnje seveda tudi v Manchester.