Zadnja slika Michaela Jacksona, ki jo je na vaji 23. junija 2009 posnel fotograf Kevin Mazur, ki je tudi sicer pogosto s fotoaparatom spremljal Jacksona. Foto: EPA
Zadnja slika Michaela Jacksona, ki jo je na vaji 23. junija 2009 posnel fotograf Kevin Mazur, ki je tudi sicer pogosto s fotoaparatom spremljal Jacksona. Foto: EPA
Michael Jackson
Na začetku tedna je v dvorani Apollo Theater v Harlemu, kjer je Michael še kot otrok nastopal s skupino Jackson 5, potekala celodnevna spominska slovesnost. Foto: EPA
Michael Jackson
Jacksonova smrt je med oboževalci močno odjeknila. Policisti iz Kalifornije se že pripravljajo na množice, ki se bodo prišle poslovit od pevca na Neverlandu. Foto: Reuters

Joe Jackson je ne glede na preložene načrte povedal, da bo obred do neke mere potekal v zasebnem krogu, po vsej verjetnosti pa ne bo popolnoma zaprt za širšo javnost. Med drugim se bodo predstavniki ameriških medijev lahko udeležili žalne seje, ki bo potekala na posestvu Neverland, mediji pa poročajo, da obstaja velika verjetnost javnega pogreba na Neverlandu. Obstaja tudi možnost, da bodo oboževalcem odprli vrata znamenitega Staples centra v Los Angelesu, kar bi precej olajšalo organizacijo, poleg tega pa bi možje v modrem za zidovi dvorane lažje nadzirali čustveno množico.

Pogreb že ta konec tedna
Truplo Michaela Jacksona bodo na posestvo v južni Kaliforniji prepeljali že pred pogrebom, ki naj bi bil konec tega tedna, in ga tam razstavili. Truplo naj bi tako prispelo na Neverland že v četrtek; na ranč naj bi prispelo v spremstvu tridesetih avtomobilov, naslednji dan pa bo omogočen obisk Jacksonove rezidence vsem, ki se želijo posloviti in pokloniti pevcu. Sam pogreb naj bi se zgodil v nedeljo, pri čemer se ameriške televizije že intenzivno pripravljajo na morebitne prilagoditve programa in neposreden prenos poslovilnega obreda.

Rezultati prve obdukcije, ki je bila že opravljena, javnosti ne bodo znani, dokler ne bodo končani toksikološki testi. Vendar je bilo rečeno, da je mrliški ogled potekal po vseh pravilih, kljub temu pa vzrok smrti še ni znan.

Oporoka le obstaja
Zadnje čase so mediji precej ugibali o tem, ali je Jackson za seboj sploh pustil oporoko, in kot kaže, jo je. Družina Jackson je namreč sporočila in potrdila obstoj oporoke, ki je bila napisana pred sedmimi leti. Za zdaj še ni znana vsebina poslednjega dokumenta, obstajajo pa domneve, da očeta Joeja ni med dediči premoženja, kar je v veliki meri posledica dejstva, da je Michael očeta obtožil, da ga je v otroštvu zlorabljal.

Časopis Wall Street Journal pa piše, da je "kralj popa" leta 2002 napisal oporoko, v kateri je svoje premoženje razdelil med svojo mamo, otroke in številne dobrodelne organizacije. Pevčevo finančno stanje je bilo zadnje čase pogosto tarča medijskih ugibanj; marca 2007 je trdil, da ima premoženje v vrednosti 236 milijonov dolarjev, mediji pa so trdili, da ima vsaj še enkrat več čistega premoženja, pojavljajo pa se tudi višje številke.

Za seboj je Jackson pustil tri otroke; 12-letnega Michaela Josepha Jacksona jr., ki so ga klicali Prince Michael, 11-letno Paris Michael Katherine Jackson in 7-letnega Princa Michaela II. Na začetku tedna so začasno skrbništvo nad otroki dodelili Jacksonovi 79 -letni mami Katherine, 3. avgusta pa bo potekalo dokončno zaslišanje, ki bo odločilo, kdo bo skrbel za otroke. Trenutno je sodišče odločilo, da biološka mama Debbie Rowe starejših dveh otrok (najmlajšega sina je rodila nadomestna mati) nima nikakršne veze z otrokoma.

Za spomin posebne 'spominske vstopnice'
Medtem pa so v javnost prišle zadnje Michaelove fotografije z ene izmed vaj za prihajajočo turnejo. Fotografije je posnel Kevin Mazur, ki je že v preteklosti večkrat s svojim fotografskim aparatom ujel Jacksonovo podobo. Med drugim ga je prvič fotografiral med njegovim slovitim 'moonwalkom'. "Bil je vesel, energičen in poln življenja. Toliko adrenalina me je zalilo tudi, ko sem ga prvič slikal med moonwalkom", je povedal Mazur o zadnji vaji, na kateri je bil prisoten.

Organizatorji koncerta pa so sporočili, da bodo vsem, ki so kupili karte za načrtovan Jacksonov koncert v londonski areni O2, namesto vračila denarja raje ponudili posebno oblikovane "spominske vstopnice". Ob tem pa bodo vsem, ki bodo to želeli, vrnili denar, vseeno pa organizatorji pričakujejo, da se bo veliko Jacksonovih oboževalcev odločilo za vstopnico oblikovano s posebno tehniko. Tako vstopnice kot denarja seveda ne bo mogoče dobiti.