Prav Franz Liszt je bil prvi, ki je svoje glasbene večere tudi v celoti posvečal Beethovnovemu opusu, lahko bi rekli, da je bil veliki virtuoz Beethovnov medij za naslednje generacije pianistov. Liszta in Beethovna na odru združuje tudi Zoltan Peter. Foto: Festival Ljubljana
Prav Franz Liszt je bil prvi, ki je svoje glasbene večere tudi v celoti posvečal Beethovnovemu opusu, lahko bi rekli, da je bil veliki virtuoz Beethovnov medij za naslednje generacije pianistov. Liszta in Beethovna na odru združuje tudi Zoltan Peter. Foto: Festival Ljubljana

Njegovemu nastopu v Viteški dvorani Križank bo v torek sledil koncert pianistke Nine Prešiček, v sredo pa nastop pianista Ivana Skrta. V četrtek bo mogoče prisluhniti violinistu Jovanu Kolundžiji, v petek pa Triu Brahms.

Pianist Zoltan Peter je na koncertu združil Lisztova in Beethovnova dela. Tako je poleg Beethovnove Patetične sonate in priljubljenega dela Andante Favori ponudil še prerez Lisztovih skladb, od zelo virtuoznih do bolj poduhovljenih del.

Prešičkova bo nastopila z evropskimi praizvedbami. Med drugim bo mogoče prvič v Sloveniji slišati skladbo "A broken car" Nane Forte, ki jo je Festival Ljubljana naročil za udeležbo na mednarodnem festivalu Music Masters on Air (MusMA) v španski Granadi. Njen koncert v torek ob 21.00 bo v prvem delu posvečen Lisztu in njegovem odnosu do narave in okolja, kar je bilo naročilo organizatorjev festivala MusMA, drugi del pa je pianistka zasnovala v poletnem vzdušju.

V sklopu Lisztovega minifestivala "Hommage a Liszt", s katerim bodo počastili 200-letnico rojstva glasbenega velikana, bo v sredo nastopil pianist Ivan Skrt. Kot je v programsko knjižico festivala zapisala Brigita Rovšek, bo na recitalu mogoče podoživljati Liszta "kot gramofon 19. stoletja". Poleg Lisztovih bodo na sporedu tudi dela drugih skladateljev: Franza Schuberta, Roberta Schumanna, Giuseppeja Verdija in Charlesa Gounoda. Lisztov minifestival se bo sklenil 16. avgusta v Slovenski filharmoniji s koncertom Komornega orkestra Franza Liszta.

Festival Ljubljana bo v četrtek na Peklenskem dvorišču Križank ponudil še koncert Jovana Kolundžije, ki velja za enega najuspešnejših violinistov nekdanje Jugoslavije. Med drugim bo izvedel Sonato št. 1 v g-molu in Partito št. 2 v d-molu Johanna Sebastiana Bacha. Skladateljeve sonate in partite danes veljajo za dragulj v violinski umetnosti in so del železnega repertoarja za violino, piše v festivalski knjižici.

Festivalsko dogajanje prvega avgustovskega tedna bo v petek ob 20.00 v Viteški dvorani Križank sklenil koncert Tria Brahms iz Moskve, ki ga sestavljajo Natalija Rubinstein (klavir), Nikolaj Sačenko (violina) in Kirill Rodin (violončelo). Pridružil se jim bo hrvaški klarinetist Radovan Cavallin. Kot piše v programski knjižici, so zadnjih deset let Brahmsove ustvarjalnosti zaznamovala komorna dela, pri katerih je segel v nove dimenzije glasbene povednosti in nakazal razvoj glasbene poetike prihajajočih časov. Pomembni koščki tega mozaika so prav klavirski trii.