Franz Liszt je veljal za najbolj tehnično dovršenega pianista svoje dobe, morda celo za največjega pianista vseh časov. Foto: Slovenska filharmonija
Franz Liszt je veljal za najbolj tehnično dovršenega pianista svoje dobe, morda celo za največjega pianista vseh časov. Foto: Slovenska filharmonija

S koncertomz naslovom Franz Liszt in Španija je Madžarska v Sloveniji zaznamovala začetek predsedovanja EU-ju in 200. obletnico rojstva Franza Liszta. Po koncertu so direktorici Narodne galerije Barbari Jaki izročili špansko odlikovanje, oficirski križ reda Izabele Katoliške.

Več podrobnosti o koncertu preberite tukaj.
Na koncertu, ki sta ga pripravili madžarsko in špansko veleposlaništvo v Sloveniji, sta bila španska interpreta, tenorist Jose Antonio Campo Edesa in pianist Severino Manuel Ortiz Rey, izvedla program, ki bo skladbe madžarskega mojstra povezal s skladbami nekaterih največjih španskih skladateljev komorne vokalne glasbe 19. stoletja, s katerimi se je Liszt družil. V Španiji je bil Liszt med letoma 1844 in 1845.

Liszt, "državljan Evrope"
Na novinarski konferenci v Slovenski filharmoniji je madžarski veleposlanik Istvan Szent-Ivanyi dejal, da bo Liszt (1811-1866) eden glavnih simbolov v času madžarskega predsedovanja EU-ju. Čeprav se je rodil na Madžarskem, je večino življenja preživel po različnih delih Evrope.

Odlikovanje bo Jakijevi izročila španska veleposlanica v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova. Španija z njim nagrajuje posameznike, ki so z izjemnimi dosežki koristili španski državi oziroma prispevali k spodbujanju prijateljskih odnosov ter k sodelovanju med Španijo in preostalim delom mednarodne skupnosti.

Madžarsko ministrstvo za zunanje zadeve je ob 200-letnici rojstva velikega pianista 19. stoletja, skladatelja, dirigenta in pedagoga pripravilo tudi razstavo, ki je ta čas na ogled v Slovenski filharmoniji, potovala pa bo po več evropskih državah.

Franz Liszt (1811-1886) je najprej zaslovel zaradi svojih pianističnih sposobnosti. Veljal je za najbolj tehnično dovršenega pianista svoje dobe, morda celo za največjega pianista vseh časov. Bil je tudi pomemben in vpliven skladatelj, klavirski pedagog in dirigent, ki je pomembno zaznamoval razvoj glasbene umetnosti, po njem so se zgledovali Wagner, Berlioz, Grieg, Borodin ...